Διακήρυξη Ίδρυσης Ομίλου Δράσης και Πολιτισμού Μεγανησίου

Αγαπητοί μας φίλοι,

Η δημιουργία ενός ομίλου από ανθρώπους που όχι μόνον είναι Μεγανησιώτες, αλλά αγαπούν το νησί μας και ζουν σ’ αυτό, θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ορισμένα ζητήματα που αναπόφευκτα γεννιόνται από τη ραγδαία οικιστική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Τα δείγματα αυτής της άναρχης ανάπτυξης είναι ήδη ορατά σε όλους μας. Προδιαγράφεται μια τουριστική «μονοκαλλιέργεια» με πολλές αρν ητικές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα μακροπρόθεσμα.

Οι υποδομές του νησιού δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της κατακλυσμιαίας αύξησης των καταλυμάτων και των τουριστικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες να υποφέρουν τους καλοκαιρινούς μήνες από την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τον θόρυβο, τη ρύπανση των οικισμών και τη δυσκολία της πρόσβασής τους σε δημόσιους χώρους άθλησης, αναψυχής και διασκέδασης.

Πέραν από τα προβλήματα της καθημερινότητας, ανακύπτουν και μεγαλύτερα ζητήματα που ναρκοθετούν το μέλλον του νησιού μας και χρειάζονται άμεσα προτάσεις και λύσεις από ειδικούς.

Η αποχέτευση που δεν υπάρχει με αποτέλεσμα αστικά λύματα να καταλήγουν στη θάλασσα, η πεπερασμένη δυνατότητα υδροδότησης, τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, ο κίνδυνος της δημόσιας υγείας από την χωματερή της Σχίζας που συνεχώς μεγαλώνει μας κάνουν να θορυβηθούμε και να οργανωθούμε. Είναι πολλά τα παραδείγματα τουριστικών περιοχών που οδηγήθηκαν σε τέλμα και μελλοντικά στην απαξίωση γιατί αναπτύχθηκαν χωρίς κανόνες. Ναι, θέλουμε τουρισμό. Φέρνει πλούτο και ευημερία στο νησί αλλά και θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους. Όμως, εάν όλα όσα γίνονται δεν ενταχθούν μέσα σ’έναν σχεδιασμό, και ο φυσικός πλούτος του νησιού θα καταστραφεί και η τουριστική ανάπτυξη θα γ υρίσει μπούμερανγκ. Ένα επίσης πολύ σημαντικό πρόβλημα, είναι ότι «το χρώμα του Ιονίου» θα έπρεπε να γίνει σεβαστό από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που συνεχώς πολλαπλασιάζονται. Από παντού ξεφυτρώνουν κτήρια ξενόφερτης αισθητικής που υποβαθμίζουν την παρα δοσιακή εικόνα των οικισμών μας. Όλοι όσοι διαθέτουν πάμπολλα οικόπεδα σε όλο το μήκος της ακτογραμμής, θα πρέπει να σεβαστούν εκτός από το περιβάλλον του τόπου και τον δημόσιο χαρακτήρα των ακτών και τη συνακόλουθη ελεύθερη πρόσβαση όλων σε αυτές. Δυστυχώ ς τα χωριά μας δεν έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί οικισμοί. Όμως, μπορούμε να σώσουμε τον παραδοσιακό μας χαρακτήρα με την δημιουργία μιας άτυπης αρχιτεκτονικής επιτροπής από ντόπιους επιστήμονες η οποία θα συμβουλεύει και θα προτείνει τρόπους οικοδόμηση ς του νησιού αλλά και αισθητικής βελτίωσης των οικισμών.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ότι ο Όμιλος το καταστατικό του οποίου λάβατε, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος να δημιουργηθεί, με στόχο αφενός να επιληφθεί όλων των προαναφερθέντων και αφετέρου να ενισχύσει κάθε υγιή προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι ξεκάθαρο ότι η πρωτοβουλία μας δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, γι’ αυτό και συμμετέχουν πρόσωπα όλων των δημοτικών και πολιτικών παρατάξεων που μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες. Ο όμιλος θα στηρίζει με ιδέες, προτάσεις και παρεμβάσεις την όποια δημοτική αρχή επιλέγουν οι πολίτες κάθε φορά. Στόχος μας δεν είναι να αντιπολιτευτούμε ή να υπονομεύσουμε τον εκάστοτε δήμαρχο αλλά να τον βοηθήσουμε ενεργά στην επίτευξη του κοινού στόχου που αυτός είναι η τουριστική ανάπτυξη που θεωρείται δεδομένη να συνυπάρχει με την προστασία του περιβάλλοντος, την παραδοσιακή αισθητική του νησιού, την βελτίωση του τρόπου ζωής των πολιτών και την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Κάθε άποψη απ ό όλους, εκτός από ευπρόσδεκτη, είναι και απαραίτητη. Βοηθήστε μας να συμπληρώσουμε ό,τι θεωρείτε πως λείπει από το καταστατικό, κάνοντας τον όμιλο εξαρχής αποτελεσματικό.

Καλή μας αρχή.