Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε CCC+ από B- προχώρησε την Τετάρτη η Standard & Poor’s θέτοντας παράλληλα αρνητικό το outlook.
Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο οίκος, η υποβάθμιση αντανακλά το γεγονός ότι η φερεγγυότητα της Ελλάδας εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συνθήκες. Οι εν λόγω συνθήκες έχουν, σύμφωνα πάντα με την S&P, επιδεινωθεί λόγω της αβεβαιότητας που απορρέει από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης – που μετρά σχεδόν τρεις μήνες στην εξουσία – με τους πιστωτές της.
Οι προοπτικές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος είναι εξαιρετικά αβέβαιες, παρατηρεί ο διεθνής οίκος για να προσθέσει ότι εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά 1% περίπου το προηγούμενο εξάμηνο παρά την αποδυνάμωση του ευρώ και την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Εκτιμά δε πως οι οικονομικές προοπτικές μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω αν η Ελλάδα δεν πετύχει συμφωνία με τους εταίρους της το συντομότερο δυνατό.
Η ελληνική πιστοληπτική ικανότητα αντιμετωπίζει αρκετές βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης. Αυτή την εβδομάδα περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου ωριμάζουν, με σχεδόν το ένα τρίτο να είναι στην κατοχή μη κατοίκων. Η S&P εκτιμά ότι οι περισσότεροι μη κάτοικοι δεν θα κάνουν roll over των τίτλων που κατέχουν, επίσης ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει τα ταμειακά αποθέματα των κρατικών εταιρειών και δήμων για να διατηρήσει το υφιστάμενο ύψος των έντοκων γραμματίων της τάξης των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μπορεί ακόμη να ασκήσει πίεση για αυξήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα αμοιβαία κεφάλαια των εμπορικών τραπεζών την κατοχή τους σε έντοκα γραμμάτια. Εάν αυτή η υπόθεση δεν ισχύσει, συνεχίζει η S&P, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποτύχει να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες, οδηγώντας σε μία αθέτηση πληρωμής δημόσιου χρέους, συμπεριλαμβανομένων των έντοκων γραμματίων.
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει επίσης ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να συνεχίσει να καταβάλει μισθούς και συντάξεις σε μετρητά (και όχι σε μη διαπραγματεύσιμες IOUs) παρά την εξασθένηση των φορολογικών εσόδων. Κατά την εκτίμηση του οίκου, το πιεστικότερο εμπόδιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Όπως αναφέρει αν το αδιέξοδο δεν αρθεί μέχρι τα μέσα Μάη το αργότερα, τότε ίσως δεν υπάρχει καν χρόνος για το ελληνικό κοινοβούλιο να προχωρήσει σε νομοθέτηση οποιασδήποτε συνθήκης για ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα δανεισμού.