Ανησυχίες για 8.500 "λουκέτα" το επόμενο τρίμηνο από τη ΓΣΒΕΕ

Τις ανησυχίες των επαγγελματιών αλλά και τις χαμηλές προσδοκίες για το μέλλον, καταγράφει έρευνα του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία, το 33% των ερωτηθέντων φοβάται ότι στην επιχείρησή τους θα μπει λουκέτο το επόμενο τρίμηνο του έτους.

Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες για 8.500 επιχειρήσεις ενώ ήδη περισσότερες από 40.000 διαγράφτηκαν από τα μητρώα των επιχειρήσεων.

Ωστόσο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα το ποσοστό ήταν στο 47,8% και ο ένας στους δύο εκτιμούσε ότι η επιχείρηση του θα κατέβαζε ρολά το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Το υψηλότερο ποσοστό 53,9% είχε εμφανιστεί σε παλαιότερη έρευνα του Ιουλίου 2012.

Η ρευστότητα παραμένει ένα από μεγαλύτερα προβλήματα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων

Ο δείκτης ρευστότητας επιδεινώθηκε σε ποσοστό 62% το δεύτερο εξάμηνο του 2014 . Η τάση για τους επόμενους μήνες είναι η περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος.

Την πρόβλεψη αυτή έδωσε το 36,9% των ερωτηθέντων και το 32,9 % θεωρεί ότι θα παραμείνει αμετάβλητη. Αντίθετα το 19,9% εκτιμά ότι θα ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Ο επιχειρηματικός κόσμος όμως φοβάται την επιδείνωση της ρευστότητας μετά τις αρνητικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να περιορίσει την ροή κεφαλαίων προς τις ελληνικές τράπεζες.

Η χαμηλή έως μηδαμινή ροή κεφαλαίων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις ακυρώνει όμως τις οποίες πρωτοβουλίες για επενδύσεις. Μόλις το 12% των επιχειρήσεων υλοποίησε επενδυτικό πρόγραμμα.

Η κακή οικονομική κατάσταση αποτυπώθηκε στον τζίρο ο οποίος έπεσε έως 55,2% το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Την τετραετία 2010 -2014 η πτώση του τζίρου ανήλθε στα επίπεδα του 77%. Η πτώση του τζίρου είχε ως συνέπεια τη μείωση των παραγγελιών που κινήθηκαν χαμηλότερα σε ποσοστό 58,9% ενώ μόλις το 13,3% έδωσε αυξημένες παραγγελίες .

Επίσης, οι 8 στους 10 επιχειρηματίες δεν προτίθεται να προσλάβει νέο προσωπικό. Την ίδια στιγμή οι εργοδοτικές ενώσεις εκτιμούν ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού σε δύο δόσεις θα προσθέσει νέα προβλήματα στους εργοδότες.