Δραστικός περιορισμός στις συναλλαγές μετρητών

Τον περιορισμό στις συναλλαγές μετρητών και την υιοθέτηση απευθείας πληρωμών φόρων και ηλεκτρονικών συναλλαγών ακόμα για 300 ευρώ προχωρεί η κυβέρνηση προκειμένου να δαμάσει την ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή που πλήττει την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΕΘΝΟΣ”, η κυβέρνηση επιστρατεύει ειδικά τερματικά μηχανήματα (POS) για όλες τις πληρωμές που αφορούν λιανικές πωλήσεις σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και καταστήματα, τα οποία θα συνδέονται με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και θα καταγράφουν αυτόματα τον τζίρο και τις πωλήσεις των επιχειρήσεων, αποδίδοντας άμεσα τον φόρο στο κράτος.

Τα ειδικά “μηχανάκια” θα ισχύσουν ακόμα και για τους πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν φορητές συσκευές και το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά για τρεις μήνες. Την ίδια ώρα επιχειρείται να περιοριστεί και η χρήση μετρητών σε όλες τις συναλλαγές, με όριο τα 200 με 300 ευρώ. Το τρέχον όριο για τις επιχειρήσεις έχει οριστεί για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ οι οποίες θα πρέπει να γίνονται αναγκαστικά μέσω τράπεζας.