Παρουσία Παυλόπουλου και Τσίπρα η έναρξη εργασιών της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους

Σύσσωμη η πολιτειακή ηγεσία έδωσε το παρών στην έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους,  η οποία συστάθηκε με απόφαση της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό, στην αίθουσα της Γερουσίας στο Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας το να ερευνηθεί το πώς δημιουργήθηκε το χρέος και το πώς διογκώθηκε υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί χρέος προς τις επόμενες γενιές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι αυτή η διαδικασία ελέγχου δεν πρόκειται να επηρεάσει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ έχει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της αυτή αλλά έχει και δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία εκείνη που δεν έχει εκχωρηθεί».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Ε.Ε. δεν είναι ακόμα μια πλήρης κρατική οντότητα όπως απέδειξε και το Ευρωσύνταγμα και τόνισε ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. επιφέρει περιορισμούς στην εθνική κυριαρχία, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο στο πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο. Εκτίμησε δε ότι η διενέργεια του ελέγχου ουσιαστικά «υπερασπίζεται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ» καθώς και ότι διερευνώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις της δημιουργίας του χρέους μπορούν να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ειδική αναφορά στην περίπτωση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο απηύθυνε προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με την απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά. Όπως σημείωσε το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια εκτιμώντας ότι η δημοσιονομική κυριαρχία είναι στον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας, δεδομένου ότι η Ε.Ε. δεν είναι ένα ενωμένο κράτος.

Και συμπλήρωσε ότι οι εργασίες της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους θα διεξαχθούν ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, τονίζοντας και πάλι ότι η χώρα μας είναι «αυστηρά προσανατολισμένη» στην ευρωπαϊκή πορεία κι εκφράζοντας την ευχή η Ευρωζώνη να εξελιχθεί σε μια πλήρη οικονομικονομισματική ζώνη. Ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Παυλόπουλος έδωσε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία συγκρότησης της Επιτροπής και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της.

Μετά την σύντομη ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποχώρησε και τον συνόδευσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρευρέθηκε αλλά δεν πήρε τον λόγο.

Για «ιστορικής σημασίας η διαδικασία» έκανε λόγο, κατά την δική της παρέμβαση, η Πρόεδρος της Βουλής τονίζοντας ότι η αποπληρωμή του χρέους λειτουργεί ως μοχλός εκβιασμού και πρόκλησης συνθηκών ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. «Όσο δεν έχει ελεγχθεί και αναλυθεί και λογιστικά το χρέος παραμένει άγνωστο ποιο ποσοστό του χρέους είναι παράνομο» είπε κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής. Επανέλαβε, επίσης, ότι είναι δικαίωμα δημοκρατικό των πολιτών να γνωρίζουν τον πραγματικό χαρακτήρα του μεγάλου χρέους, προκειμένου να μπορέσουν να διεκδικήσουν την διαγραφή εκείνου του τμήματος που δεν είναι νόμιμο. «Το χρέος αφορά ανθρώπινες ζωές», είπε.

Η κ. Κωνσταντοπούλου προχώρησε και σε συναισθηματικές αναφορές καθώς μίλησε για πέντε ανθρώπινες υπάρξεις, όπως είπε, μικρά παιδιά και ενήλικες, που συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία αυτά χρόνια της κρίσης ακριβώς λόγω των συνεπειών της (αναφορά στις περιπτώσεις ανθρώπων που είτε πέθαναν από αναθυμιάσεις μαγκαλιού, ή που αυτοκτόνησαν υπό την πίεση των προσωπικών-οικονομικών τους αδιεξόδων). Και κατέληξε ότι «ο έλεγχος πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους», ευχαριστώντας ξένους και Έλληνες επιστήμονες που, όπως είπε, ανιδιοτελώς προσέτρεξαν προκειμένου να συνδράμουν με τις γνώσεις τους το έργο της Επιτροπής.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν με πρώτη ομιλήτρια την κα Σοφία Σακοράφα, η οποία και έχει επιτελικό ρόλο στη συγκεκριμένη Επιτροπή ενώ το λόγο πήρε και ο υπουργός Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, καθώς και υπουργοί της Κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης.