Η Ιταλία είναι πιο επισφαλής για το ευρώ

Η Wall Street Journal, σε δημοσίευμά της με τίτλο “Italy, Not Greece, at Heart of Euro Question” σημειώνει πως το ερώτημα για το ευρώ δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ιταλία. Ο συντάκτης, αναφερόμενος στην επικρατούσα οικονομική κατάσταση, σημειώνει ” η Ελλάδα μπορεί να είναι το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο της Ευρωζώνης, όμως η Ιταλία είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο”.

Η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει σχετικά: “Αν η ελληνική κρίση είναι οξεία, τότε η ιταλική είναι χρόνια, αφού η οικονομία της χώρας μετά βίας έχει σημειώσει κάποια ανάπτυξη από τότε που εντάχθηκε στην Ευρωζώνη”. Το άρθρο αναφέρεται σε δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τον οποίο για να ευημερήσει η Ευρωζώνη πρέπει τα μέλη της να βρίσκονται σε καλύτερη θέση εντός αυτής παρά εκτός. Η Wall Street Journal σχολιάζοντας τα λόγια του Μάριο Ντράγκι εξήγησε ότι το καλύτερο παράδειγμα είναι η Ελλάδα, καθώς η ελληνική Κυβέρνηση έχει υποβάλει νέες προτάσεις προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της και να ξεκλειδώσει χρηματοδότηση 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το δημοσίευμα προσθέτει αριθμητικά δεδομένα σχετικά με την οικονομία της Ιταλίας και επισημαίνει πως οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας είναι ανησυχητικά χαμηλές, ενώ πρέπει να παρουσιάσει άμεσα κυκλική ανάπτυξη.

Τέλος η εφημερίδα καταλήγει ότι “στις 13 Μαΐου θα πρέπει να ανακοινωθεί η έξοδος της Ιταλίας από την τριετή ύφεση. Αν όχι, τότε θα πρέπει να αναμένονται περισσότερα ερωτήματα ως προς το τι προσφέρει η νομισματική ένωση στα μέλη της”.