Διασταυρώνουν λίστες - έρχονται δεσμεύσεις λογαριασμών για φοροφυγάδες

Σε μία συντονισμένη έρευνα στις λίστες εμβασμάτων προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να εντοπιστούν φοροφυγάδες, με 100 υποθέσεις να τίθενται σε προτεραιότητα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες δημοσιογραφικές πληροφορίες σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο ΣΔΟΕ, με τη συμμετοχή του ΚΕΦΟΜΕΠ και της ΓΓΔΕ, καταστρώθηκε το σχέδιο για την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών περί συντεταγμένης και συντονισμένης έρευνας στη λίστα των εμβασμάτων, στη λίστα Λαγκάρντ, στη λίστα των μεγαλοκαταθετών, στη λίστα των ακινήτων του εξωτερικού, στη λίστα Λιχτενστάιν.

Μέχρι τώρα, σημειώνεται, οι εν λόγω λίστες είχαν ανατεθεί σε διαφορετικές ελεγκτικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η διασταύρωση στοιχείων. Πλέον, όλες αυτές οι λίστες τίθενται υπό την ομπρέλα του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου.

Αυτό που θα γίνεται εφεξής είναι ότι όπου διαπιστώνεται προφανής αναντιστοιχία των δηλωθέντων εισοδημάτων με τις καταθέσεις, οι Εισαγγελείς θα διατάσσουν αμέσως τη δέσμευση των καταθέσεων, έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Όπου μάλιστα δεν υπάρχουν υπόλοιπα καταθέσεων, θα δεσμεύονται τα ακίνητα, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Ήδη έχουν γίνει δεσμεύσεις σε 21 υποθέσεις κι όπως αναφέρουν πληροφορίες, παίρνουν σειρά άλλοι 100 φάκελοι, που βρίσκονται στη κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη λίστα μέτρων που συζητείται με τους δανειστές, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά 725 εκατ. ευρώ από τον έλεγχο των εμβασμάτων.