Φορολογικές δηλώσεις: Αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή τους

Προκαταβολική παράταση έως το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου σχεδιάζει να δώσει φέτος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί από την ημέρα έναρξης λειτουργίας της εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων. Εάν δηλαδή ανοίξει στις 22 Απριλίου, τότε η προθεσμία για την υποβολή τους θα είναι έως 22 Ιουλίου. Όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα «φορτωθούν» στο Τaxisnet οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις για περίπου 1.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από μια μόνο πηγή.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, η παράταση αποφασίστηκε φέτος για πρώτη φορά να δοθεί προκαταβολικά διότι πέρυσι η εφαρμογή ξεκίνησε να λειτουργεί στις 31 Μαρτίου ενώ φέτος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να λειτουργεί, όποτε όσος είναι ο χρόνος καθυστέρησης της έναρξης της υποβολής των δηλώσεων τόση πρέπει να είναι και η παράταση της προθεσμίας.

Επίσης, εάν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παραταθεί σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης. Όσοι από τους φορολογούμενους θα πρέπει να πληρώσουν φόρο, θα μπορούν να τον εξοφλήσουν σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2025. Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης τότε παρέχεται έκπτωση 3%. Μάλιστα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δίνεται η δυνατότητα παροχής της έκπτωσης 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος και πέραν της 31ης Ιουλίου.

Δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων

Οι κωδικοί που θα προσυμπληρωθούν στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης είναι:

– Εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Ο πίνακας 4Α του εντύπου θα είναι συμπληρωμένος με το καθαρό ποσό των φορολογητέων αποδοχών του προηγούμενου έτους

– Φόροι που παρακρατήθηκαν. Επίσης, στον πίνακα 4Α θα έχουν συμπληρωθεί οι κωδικοί με τα ποσά των φόρων εισοδήματος που παρακρατήθηκαν από τις φορολογητέες αποδοχές του προηγούμενου έτους.

– Τόκοι καταθέσεων. Ο πίνακας 4Δ1 θα είναι προσυμπληρωμένος με τους τόκους των καταθέσεων που πιστώθηκαν το προηγούμενο έτος από τις τράπεζες. Δηλαδή δεν χρειάζεται να τις ανασύρει από το αναδυόμενο παράθυρο και να τις προσθέσει στους κωδικούς ο υπόχρεος.

– Φόροι από τόκους. Θα προσυμπληρωθούν οι φόροι που παρακρατήθηκαν από τους τόκους καταθέσεων (στον ίδιο πίνακα).
Ακίνητα. Στον πίνακα 5 που προσυμπληρώνονται τα στοιχεία για τις κατοικίες στις οποίες διέμειναν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους οι φορολογούμενοι, ώστε να προσδιοριστεί η ετήσια αντικειμενική δαπάνη (τεκμήρια διαβίωσης), θα είναι όλα προσυμπληρωμένα (κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας του φορολογούμενου και της συζύγου του).

– Οχήματα και περιουσιακά στοιχεία. Επίσης, στον πίνακα 5 θα είναι προσυμπληρωμένα όλα τα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, πισίνες, που είχαν οι φορολογούμενοι κατά το 2023, προκειμένου να συνυπολογιστούν στα τεκμήρια διαβίωσης.

– Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων. Θα προσυμπληρωθούν και τα ποσά που καταβλήθηκαν το 2023 για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία

– Αποπληρωμή δανείων. Στον πίνακα 5.2 όπου αναγράφονται τα ποσά των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα είναι προσυμπληρωμένα τα ποσά που καταβλήθηκαν το 2023 για την αποπληρωμή δόσεων στεγαστικών, προσωπικών ή καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών.
Καταναλωτικές δαπάνες. Στον πίνακα 7 και στους κωδικούς 049-050 θα είναι προσυμπληρωμένο, για κάθε υπόχρεο, το άθροισμα από τα ποσά που κατέβαλε το 2023 για την εξόφληση, μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών διάφορων συναλλαγών.

– Τεκμήρια. Ο πίνακας 6 στον οποίο συμπληρώνονται τα ποσά που καλύπτουν τεκμήρια θα είναι προσυμπληρωμένος. Συγκεκριμένα, θα συμπληρωθούν οι κωδικοί που αφορούν τα ποσά των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που ελήφθησαν το 2023, καθώς και τα ποσά εισοδημάτων που είτε φορολογούνται αυτοτελώς είτε απαλλάσσονται του φόρου, όπως επιδόματα τέκνων, μισθοί – συντάξεις αναπήρων, τόκοι ομολόγων ή εντόκων γραμματίων κ.λπ.

Δηλώσεις επαγγελματιών

Από φέτος περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα δουν προσυμπληρώμενο στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης με το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν να υπολογίζεται με βάση το υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα. Επίσης, για πρώτη φορά χιλιάδες επαγγελματίες θα πληρώσουν το μισό τέλος επιτηδεύματος ή θα απαλλαγούν από την πληρωμή του.

Τα ποσά του τεκμαρτών εισοδημάτων θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση. Ο συγκεκριμένος κωδικός θα είναι «κλειδωμένος». Δηλαδή, οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να παρέμβουν και να τον αλλάξουν. Οι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα αλλά ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Όσοι επαγγελματίες θεωρούν ότι αδικούνται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης θα μπορούν να υποβάλλουν ένσταση σε μια νέα πλατφόρμα που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το τεκμαρτό εισόδημα.