Χρηματιστήριο Αθηνών: Επανήλθε στις 1.430 μονάδες με «καύσιμα» από το διεθνές ράλι

Την δεύτερη διαδοχική του άνοδο και την έκτη στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις σημείωσε σήμερα (21/3) το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο συντονίστηκε εν μέρει με το αγοραστικό «πάρτι» που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

Αν και αρχικά βρέθηκε ένα «βήμα» πριν το ρεκόρ 13ετίας των 1.434,87 μονάδων, στη συνέχεια η Λεωφόρος Αθηνών κατέβασε «ταχύτητα», κρατώντας ωστόσο το θετικό της πρόσημο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας, επιστρέφοντας πάνω από τις 1.430 μονάδες για πρώτη φορά από τις 6 Μαρτίου.

Το rotation στους τίτλους, που λειτούργησαν ως θετικοί καταλύτες, επέτρεψε στο Χρηματιστήριο να αφήσει πίσω του την «ψυχρολουσία» της Moody’s (απέφυγε να δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα) και της JP Morgan (προτείνει να παραμείνει το Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές), η οποία όπως φάνηκε είχε παροδικό χαρακτήρα.

Μεταξύ άλλων, σήμερα ξεχώρισαν οι μετοχές της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της Mytilineos, της Motor Oil, της HELLENiQ ENERGY και της Jumbo, οι οποίες πήραν τα ηνία της ανοδικής προσπάθειας από τις τράπεζες, που… κουβάλησαν χθες. Από τους τραπεζικούς τίτλους, σημαντική ενίσχυση παρουσίασε η Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 12,63 μονάδες ή 0,89% και έκλεισε στις 1.430,35 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 1.421,97 (χαμηλό ημέρας) και των 1.433,50 μονάδων (υψηλό ημέρας). Με αυτό τον τρόπο, «ψαλίδισε» περαιτέρω τη διαφορά από το ρεκόρ 13ετίας των 1.434,87 μονάδων (κλείσιμο 4ης Μαρτίου). Το αμέσως υψηλότερο επίπεδο εντοπίζεται στις 19 Απριλίου 2011 και τις 1.437,28 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές είχαν στραμμένη την προσοχή τους στις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών, με τις περισσότερες να διατηρούν αμετάβλητη τη νομισματική τους πολιτική, αν και δεν έλειψαν οι εκπλήξεις. Πάντως, έχουν αρχίσει να εντείνονται οι αναφορές σχετικά με τις επερχόμενες μειώσεις των επιτοκίων, γεγονός που έδωσε «φτερά» στους buyers σε παγκόσμια βάση.

Την αρχή έκανε η Fed, δίνοντας το σήμα για τρεις μειώσεις εντός του 2024 και οδηγώντας τη Wall Street σε τριπλό ρεκόρ. Μάλιστα, οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης διατηρούν και σήμερα το ανοδικό μομέντουμ. Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Nikkei στην Ιαπωνία, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι ευρωαγορές, ενώ και ο χρυσός ξεπέρασε τα 2.200 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά στα χρονικά.

Η εικόνα στο ταμπλό

Ήπια ανοδικά κινήθηκε ο τραπεζικός δείκτης, μετά το +2% της Τετάρτης, κλείνοντας στο +0,16% και τις 1.229,27 μονάδες. Η Alpha Bank ήταν η σημερινή πρωταγωνίστρια (+1,94% στο 1,758 ευρώ), με την Πειραιώς να μειώνει τη διαφορά από τα 4 ευρώ (+0,61% στα 3,97 ευρώ). «Φρένο» για την Εθνική Τράπεζα μετά το υψηλό 8ετίας (-1,15% στα 7,374 ευρώ), ενώ η Eurobank παρέμεινε σε «ρηχά νερά» (-0,03% στο 1,7995 ευρώ).

Ο FTSE 25 κατέγραψε άνοδο 1,08% στις 3.453,92 μονάδες και ο Mid Cap ενισχύθηκε κατά 0,53% στις 2.418,87 μονάδες.

Το σήμα της Fed άνοιξε τον «δρόμο» των ρεκόρ

Άκρως ευνοϊκό είναι το κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, ειδικά μετά το σήμα που έδωσε η αμερικανική κεντρική τράπεζα για τρεις μειώσεις στα επιτόκια μέσα στο 2024. Οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο εύρος μεταξύ 5,25% και 5,50%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και 23 χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν δίστασαν να οδηγήσουν τη Wall Street σε νέο ράλι, το οποίο συνοδεύθηκε από ιστορικά υψηλά για τους τρεις βασικούς δείκτες της. Μάλιστα, ο S&P 500 έσπασε το «φράγμα» των 5.200 μονάδων για πρώτη φορά στα χρονικά. Παράλληλα, ο γερμανικός δείκτης DAX προέρχεται από ήπια άνοδο, η οποία όμως ήταν αρκετή ώστε να του εξασφαλίσει ένα νέο record high, κλείνοντας πάνω από τις 18.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του. Σε ρυθμούς ρεκόρ κινούνται επίσης ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 και ο γαλλικός CAC 40, ενώ νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψε και ο ιαπωνικός Nikkei.

Την «σκυτάλη» από τη Fed πήρε η ελβετική SNB, η οποία έκανε την έκπληξη και έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που μειώνει τα επιτόκιά της. Αντίθετα, η Norges Bank της Νορβηγίας διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, τονίζοντας πως οι μειώσεις δε θα έρθουν νωρίτερα από το ερχόμενο φθινόπωρο. Στο 50% αύξησε το βασικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας. Αμετάβλητα στο 5,25% άφησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), δίνοντας σήμα για μειώσεις στο μέλλον, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα μέλος της BoE δεν ψήφισε υπέρ των περαιτέρω αυξήσεων.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των εγχώριων εισηγμένων, σειρά είχε η Epsilon Net πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, με τον όμιλο να σημειώνει το 2023 αύξηση 24,13% στον τζίρο και 58,87% στα καθαρά κέρδη σε σύγκριση με το 2022. Αργότερα, θα ανακοινώσει και η Austriacard Holdings τις ετήσιες οικονομικές της επιδόσεις. Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιεύσουν τις εκθέσεις τους η ΕΧΑΕ (27/3), η Trastor ΑΕΕΑΠ, η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας, η BriQ Properties (28/3), ο ΟΛΠ και η Εβροφάρμα (29/3).