«Ανάγκα και οι θεοί πείθονται» λέει το λαϊκό ρητό και αυτό φαίνεται ότι θα ισχύσει και με το θέμα της πράσινης μετάβασης στη ναυτιλία και ειδικότερα στην ακτοπλοΐα.
Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης “συζητείται για πρώτη φορά, με δική μας πρωτοβουλία, να ξεφύγουμε από την απλή λογική του απόλυτα πράσινου πλοίου ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση.
Όλοι πλέον στην ΕΕ συζητούν ότι ναι θα είναι πράσινα τα πλοία που θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά την ίδια στιγμή συζητιέται να μην είναι το πλοίο το κλασικό υβριδικό-αποκλειστικά πράσινο αλλά να καίει και ένα 5% ορυκτά καύσιμα. Να υπάρξει μία ευελιξία γιατί κανείς δεν είναι έτοιμος ούτε σε θέματα υποδομής ούτε σε εναλλακτικά καύσιμα”.
Όπως αποκάλυψε ο υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης τύπου “ζητήσαμε στη συνάντηση με την Επίτροπο για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα να αυξηθεί ειδικά για την Ελλάδα το ποσοστό γιατί έχουμε μεγάλες αποστάσεις ειδικά Λέσβος -Πειραιάς και Ρόδος-Πειραιάς. Είναι μία συζήτηση που δεν ξέρουμε αν θα καταλήξει στο 10% στο 12% ή στο 15%. Η Επίτροπος υιοθέτησε προφορικά την πρόταση μας” και προσέθεσε:
“Επίσης, θα δοθούν περιθώρια και νέων ευρωπαϊκό χρηματοδοτήσεων οι οποίες θα προσαρμόζονται στις νέες ανάγκες όπως το ΕΣΠΑ, το Innovation Fund, Transition Fund, ΣΔΙΤ κα.
Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης το βασικό στοιχείο που έχουμε ως ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έχει να κάνει με τον καλό δανεισμό που θα βοηθήσει τη ναυτιλία και κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις”.
Για τις άγονες γραμμές είπε: “Για τις άγονες γραμμές έχουμε εξασφαλίσει ένα κονδύλι 80 εκατομμυρίων και ότι υπάρχει περιθώριο για άλλα 260 και στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ θα βρούμε και άλλα. Είναι μία συζήτηση που συνεχίζεται. Εκεί θα υπάρξει ευελιξία για τα χρονοδιαγράμματα προς το net zero και την ολοκλήρωση της πράσινης μετάβασης. Γιατί η ΕΕ στοχεύει σε μείωση εκπομπής αερίων κατά 70%έως το 2030 και κατά 100% έως το 2050”.
Πηγή: Newmoney.gr