Μικρή υποχώρηση στο Χρηματιστήριο και παραμονή πάνω από τις 1.430 μονάδες

Την παρουσία του κοντά στα υψηλά των τελευταίων 13 ετών εξασφαλίζει το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση όπου οι επενδυτές έβγαλαν «άμυνες» και κράτησαν τον Γενικό Δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.430 μονάδων.

Η κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών ήταν ελεγχόμενη και εύλογη, καθώς αφορούσε περισσότερο τίτλους που κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ, όπως η Τράπεζα Πειραιώς και ο ΟΠΑΠ. Ωστόσο, με το γνώριμο rotation στους πρωταγωνιστές, το Χρηματιστήριο δεν απειλήθηκε από το profit taking και «απορρόφησε» τις πιέσεις στο ταμπλό.

Με ράλι άνω του 6% η Quest Holdings συνέχισε την ανοδική της πορεία, αγνοώντας το αρνητικό πρόσημο εδώ και επτά συνεδριάσεις. Η μετοχή έκλεισε πάνω από τα 6 ευρώ για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, λαμβάνοντας στηρίγματα από το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την ACS, θυγατρική του ομίλου.

Παράλληλα, η Quest επηρεάζεται θετικά και από την ευφορία που επικρατεί στον κλάδο της πληροφορικής μετά το deal της Entersoft με την Olympia Group του ομίλου Γερμανού. Σημειώνεται ότι ο τίτλος της Entersoft παρέμεινε «κλειδωμένος» στο ιστορικό υψηλό των 8 ευρώ, που είναι επίσης η τιμή στην οποία έκλεισε η προαναφερθείσα συμφωνία.

Η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας παραμένει στραμμένη στη διάθεση του 27% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς, με το βιβλίο προσφορών να παραμένει ανοιχτό μέχρι αύριο (6/3). Ο τραπεζικός τίτλος κινήθηκε διορθωτικά σήμερα, αν και παρέμεινε πάνω από τα 4 ευρώ, που αποτελεί την ανώτατη τιμή διάθεσης στο placement.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,27% και έκλεισε στις 1.430,94 μονάδες, με το χαμηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.428 μονάδες και το υψηλό ημέρας στις 1.436,44 μονάδες. Τα κέρδη του Χρηματιστηρίου από τις αρχές του 2024 ξεπερνούν το 10,5%. Ο ΓΔ έκλεισε χθες (4/3) στις 1.434,87 μονάδες, έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριακά έως και τις 1.437,65 μονάδες. Πρόκειται για υψηλό 13 ετών, με αμέσως επόμενο υψηλότερο κλείσιμο να αποτελούν οι 1.437,28 μονάδες (19/4/2011).

Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα. Πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ ήταν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές, με το 20,1 εκατ. ευρώ των πακέτων να αφορά την Εθνική Τράπεζα. Ειδικότερα, ο τζίρος ανήλθε στα 123,14 εκατ. ευρώ και τα πακέτα στα 32,58 εκατ. ευρώ. Στα 34,84 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές για την Εθνική Τράπεζα και ακολούθησαν με 15,15 εκατ. ευρώ η Τρ. Πειραιώς και με 8,89 εκατ. ευρώ η Entersoft.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 1,11% και έκλεισε στις 1.252,66 μονάδες. Η Eurobank υποχώρησε κατά -1,53% στο 1,9045 ευρώ και ακολούθησαν η Πειραιώς (-1,52% στα 4,154 ευρώ), η Alpha Bank (-1,13% στο 1,754 ευρώ) και η Εθνική (-0,52% στα 7,232 ευρώ).

Η ατζέντα των ημερών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς, με τα μηνύματα από την χθεσινή πρώτη μέρα να είναι άκρως ενθαρρυντικά. Οι προσφορές ξεπέρασαν με το «καλημέρα» τον στόχο του 1,3 δισ. ευρώ, για να ανέλθουν μέσα σε περίπου δύο ώρες στα 4 δισ. ευρώ, κλείνοντας εντέλει αρκετά παραπάνω. Σήμερα η διαδικασία συνεχίζεται με τις εγγραφές των Ελλήνων επενδυτών. Το βιβλίο προσφορών θα κλείσει το απόγευμα της Τετάρτης.

Τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023 ανακοινώνει η ElvalHalcor μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ενώ την Τετάρτη (6/3) σειρά παίρνουν η Cenergy Holdings και η Optima bank. Πιο κομβική αναμένεται η Πέμπτη (7/3), με τις Alpha Bank, Eurobank, Viohalco, Autohellas και Attica Bank να ανακοινώνουν τις ετήσιες επιδόσεις τους.

Η τρέχουσα εβδομάδα ολοκληρώνεται με την ετυμηγορία του καναδικού οίκου DBRS την Παρασκευή (8/3) για το ελληνικό αξιόχρεο. Ακολουθεί η Moody’s (15/3), η οποία αποτελεί τον μοναδικό οίκο αξιολόγησης που δεν έχει δώσει ακόμα στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, διατηρώντας την ένα «σκαλοπάτι» μακριά από τον στόχο. Μία καλή έκθεση από την DBRS ενδεχομένως να δώσει ώθηση στη Moody’s προκειμένου να αλλάξει «πίστα» τη χώρα μας.