Παρατείνονται οι περικοπές παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+

Ο ΟΠΕΚ+ θα επεκτείνει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου πετρελαίου έως το καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει ένα παγκόσμιο πλεόνασμα και να στηρίξει τις τιμές, σύμφωνα με δηλώσεις αντιπροσώπων που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ειδικότερα όπως συνεχίζει το δημοσίευμα, οι μειώσεις της παραγωγής ανέρχονται σε περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Το μπλοκ των 22 κρατών-μελών ηγείται από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, με στόχο την στήριξη των τιμών του «μαύρου» χρυσού.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν βρει στήριξη φέτος από την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων λόγω των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και του γενικότερου προβληματισμού για την αανάπτυξη και τα επιτόκια όπου με τη σειρά τους επιβαρύνουν τις τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ υπό την Ρωσία συμφώνησαν σε εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής τους σε ημερήσιες ποσότητες περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών (bpd) για το πρώτο τρίμηνο του έτους υπό τον ηγετικό ρόλο της Σαουδικής Αραβίας ως προς την απόφασή της να προχωρήσει εθελοντικά στην ημερήσια μείωση της παραγωγής της.

Εξάλλου, ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στις μειώσεις της παραγωγής κατά το δεύτερο τρίμηνο και πιθανώς στο τέλος του έτους, ανέφεραν στο Reuters πηγές του οργανισμού, προ ημερών.