Ακίνητα: Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ, τη «χρυσή βίζα» και το ΦΠΑ οικοδομών-Τα μέτρα και οι προτάσεις για την αύξηση της προσφοράς των κατοικιών

Υπό αξιολόγηση βρίσκεται από το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) για την παροχή φορολογικών κινήτρων για την άμεση επαναφορά στην αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων, των κλειστών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, προκειμένου να συγκρατηθούν ή ακόμα και να μειωθούν οι τιμές των ενοικίων.

Η επιβεβαίωση ήρθε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο της Ομοσπονδίας το Σαββατοκύριακο, κάθε άλλο παρά απέκλεισε την εξέταση της πρότασης, σύμφωνα με την οποία όσοι ιδιοκτήτες είχαν κλειστά τα ακίνητά τους όλο το 2023 ή στις 31 Δεκεμβρίου 2023 διέθεταν ανενεργό Αριθμό Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, εφόσον τα νοικιάσουν τουλάχιστον για τρία χρόνια από φέτος έως και το τέλος του 2026, δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος για τα μισθώματα που αποκτούν από τα συγκεκριμένα ακίνητα. Οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα από ακίνητα ξεκινούν από 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και φτάνουν ακόμα και στο 45%.

Ακόμα:

*Ανοίγει εντός των ημερών μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα για την επιβεβαίωση από την πλευρά των φορολογουμένων των στοιχείων για τα ασφαλισμένα ακίνητα (έναντι φυσικών καταστροφών), προκειμένου να υπολογισθεί η έκπτωση έως 10% στο φετινό ΕΝΦΙΑ, ανάλογα με τη διάρκεια ασφάλισης εντός του 2023.

*Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα καταφθάσουν φέτος νωρίτερα προκειμένου ο φόρος να πληρωθεί σε 11 αντί για 10 μηνιαίες δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Απρίλιο του 2024 και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2024. Τα εκκαθαριστικά πρόκειται να αναρτηθούν τον Μάρτιο ή το αργότερο έως τα μέσα Απριλίου.

*Επεκτείνεται για μια ακόμα χρονιά -δηλαδή μέχρι το τέλος του 2025– η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, με στόχο την κατασκευή περισσότερων κατοικιών για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα έλλειψης στέγης.

*Περιορίζεται η «χρυσή βίζα», με αύξηση των ορίων προκειμένου να κατευθυνθούν τα συγκεκριμένα κεφάλαια σε ουσιαστικότερες επενδύσεις. Εξαίρεση θα υπάρξει για τα διατηρητέα ακίνητα για τα οποία θα ισχύσει χαμηλότερο ελάχιστο όριο.

*Από την 1/1/2024 εφαρμόζεται η αύξηση της φοροαπαλλαγής για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων (από το 40% στο 100%), που περιλαμβάνεται στην πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση αλλά και για δαπάνες αγοράς αγαθών με ανώτατο όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ σε 5 χρόνια.

*Σύντομα ξεκινά το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το οποίο στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών μέσω της αξιοποίησης κενών ιδιωτικών κατοικιών, οι οποίες θα νοικιάζονται για τουλάχιστον 3 έτη. Το πρόγραμμα επιδοτεί κατά 40 % το κόστος της ανακαίνισης και έως του ποσού των 10.000 ευρώ. Στόχος μέσω του προγράμματος αυτού είναι να μπουν στην αγορά 12.500 επιπλέον ιδιωτικές κατοικίες.