Έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων σήμερα-Στο τραπέζι η εγκύκλιος για εξ αποστάσεως εξεταστική

Προς την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική διεξαγωγή της εξεταστικής στις υπό κατάληψη πανεπιστημιακές σχολές προσανατολίζονται πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα, μετά και τις σχετικές εισηγήσεις του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να μη χαθεί το εξάμηνο.

Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο είναι και το βασικό θέμα της έκτακτης σύγκληση της συνόδου των πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης το μεσημέρι της Δευτέρας.

Δεν είναι λίγοι οι πρυτάνεις που χαιρετίζουν τις ψηφιακές εξετάσεις προκειμένου να μην χαθεί η χειμερινή εξεταστική περίοδος και να μην «φορτωθούν» οι φοιτητές με διπλή εξεταστική τον Ιούνιο, ωστόσο αρκετοί άλλοι δηλώνουν προβληματισμένοι κυρίως διότι οι ψηφιακές εξετάσεις εγείρουν ζήτημα διαβλητότητας, ενώ απαιτούν χρόνο, χρήμα και επίλυση τεχνικών θεμάτων προκειμένου να εφαρμοστούν. Οι τελευταίοι μάλιστα υπενθυμίζουν ότι στις αρχές του 2021 η Σύνοδος είχε ζητήσει από την τότε υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να τους δώσει τη δυνατότητα να διενεργηθούν ηλεκτρονικά οι εξετάσεις λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού και η απάντησή της ήταν αρνητική, επικαλούμενη  θέμα διαβλητότητας των εξ αποστάσεως εξετάσεων.
Την ίδια ώρα φοιτητές κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους κατά του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, με τις καταλήψεις στις σχολές να κλιμακώνονται σε σημείο πλέον που είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να χαθεί το εξάμηνο. Τα περισσότερα υπό κατάληψη τμήματα βρίσκονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κατά κύριο λόγο, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως το Ηράκλειο, όπου το ένα τρίτο των σχολών είναι κλειστές, και η Πάτρα με τα 7 στα 31 τμήματα να τελούν υπό κατάληψη.
Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι συγκαλούν από τη Δευτέρα εκ νέου Γενικές Συνελεύσεις, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για το πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια. Παράλληλα θα πραγματοποιήσουν και νέες συγκεντρώσεις και πορείες. Ήδη έχει προγραμματιστεί νέο συλλαλητήριο για την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, στην Αθήνα στις 12:00 στα Προπύλαια, και στη Θεσσαλονίκη στις 12:00 στην Καμάρα. Επιπλέον, αποφασίστηκε απογευματινό συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων την ημέρα που τίθεται για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.