«Σαφάρι» της ΑΑΔΕ με περισσότερους από 75.000 ελέγχους το 2024-Τι μπαίνει στο «μικροσκόπιο»

“Σαφάρι” φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση της εισπραξιμότητας φόρων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προγραμματίζει για φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή έχουν προγραμματιστεί, από την Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Λειτουργιών 27.500 πλήρεις και μερικοί έλεγχοι, 25.400 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι και 2.500 έλεγχοι για οφειλές από τη φορολογία κεφαλαίου (ακίνητα) από τα ελεκτικά τμήματα των κατά τόπους εφοριών.

Ακόμη η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων που εδρεύει σε μεγάλες ΔΟΥ θα πραγματοποιήσει άλλους 16.600 μερικούς επιτόπιους ελέγχους και τουλάχιστον 885 έρευνες για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν με σύγχρονα ηλεκτρονικά εργαλεία (τάμπλετ- έλεγχος πραγματικών η εικονικών δαπανών ) και με έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων που προέρχονται από κινητή ή ακίνητη περιουσία. Μάλιστα οι έλεγχοι στα βιβλία και στις ταμειακές μηχανές σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα καταγράφονται από κάμερες που θα φέρουν μαζί τους οι εφοριακοί, ενημερώνοντας σχετικά τους ελεγχόμενους, ώστε να μην αμφισβητηθούν κρίσιμα ευρήματα των ελέγχων.

Το οπτικοακουστικό υλικό θα φυλάσσεται για 6 μήνες και στη συνέχεια θα καταστρέφεται. Εάν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις εφοριακών και επιχειρηματιών στα γραφεία της ΑΑΔΕ και αυτές θα καταγράφονται από κάμερες (με ήχο) και το υλικό θα διατηρείται για 5 χρόνια.

Στο “μικροσκόπιο” των ελεγκτών θα μπουν “ύποπτες” για διακίνηση μαύρου χρήματος αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές, με το 70% εξ αυτών να αφορά υποθέσεις που ανάγονται στην τελευταία 5ετία. Επίσης θα ελεγχθούν, με βάση μοριοδότηση και ανάλυση κινδύνου, και χιλιάδες υποθέσεις της τελευταίας τριετίας που αφορούν επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και ΦΠΑ, με προτεραιότητα ελέγχου σε όσες προκύπτουν από εισαγγελικές παραγγελίες.