«Παίρνουν φωτιά» οι τιμές του πετρελαίου - Ανοίγει η ψαλίδα με το φυσικό αέριο που κατρακυλά

«Φωτιά» έχουν αρχίσει να παίρνουν οι τιμές του πετρελαίου μετά από μία περίοδο πτώσης, σε αντίθεση με το φυσικό αέριο που κινείται για ακόμη μια ημέρα καθοδικά.

Το πετρέλαιο σημειώνeι άνοδο για τρίτη ημέρα, καθώς οι αγορές μετρούν αντίστροφα για την σημερινή συνεδρίαση-κλειδί, κατά την οποία ο ΟΠΕΚ+ θα καθορίσει την πολιτική παραγωγής για το νέο έτος.

Πάνω από τα 83 δολάρια το βαρέλι

Το παγκόσμιο επίπεδο αναφοράς μπρεντ διαπραγματεύεται πάνω από τα 83 δολάρια το βαρέλι μετά από άνοδο σχεδόν 4% κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ το West Texas Intermediate βρίσκεται πάνω από τα 78 δολάρια.

Η ηγέτιδα χώρα του ΟΠΕΚ+, η Σαουδική Αραβία, πιέζει τα άλλα μέλη να την ακολουθήσουν για να περιορίσουν την παραγωγή ώστε να αποτρέψουν ένα νέο πλεόνασμα πετρελαίου το επόμενο έτος, αλλά αντιμετωπίζει αντιδράσεις από έθνη όπως η Αγκόλα και η Νιγηρία πριν από μια συνεδρίαση αργότερα την Πέμπτη, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Μια βαθύτερη συλλογική περικοπή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ή και περισσότερο μπορεί να εξεταστεί, δήλωσαν οι αντιπρόσωποι. Η απουσία μειώσεων σε επίπεδο ομάδας μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αδυναμία στις τιμές του πετρελαίου – αφού το μπρεντ υποχώρησε περίπου 13% τους τελευταίους δύο μήνες – εν μέσω άφθονων προμηθειών από χώρες εκτός της ομάδας παραγωγών, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών ρεκόρ από τις ΗΠΑ. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η αγορά θα γίνει ξανά πλεονασματική το επόμενο έτος.

«Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι θα μπορούσαν να προβούν σε βαθύτερες περικοπές της προσφοράς», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV.

Η RBC Capital Markets LLC αναμένει ότι ο ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα καταλήξει σε συμφωνία με την Αγκόλα και τη Νιγηρία, η οποία θα επιτρέψει στην ευρύτερη ομάδα να ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με την παραγωγή, ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές.

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα της συνάντησης είναι η Σαουδική Αραβία να παρατείνει τη μείωση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024 και τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ+ να δεσμευτούν σε γενικές γραμμές στις υφιστάμενες ποσοστώσεις τους για το επόμενο έτος, ανέφερε η Citigroup σε σημείωμά της. Η τράπεζα ανέφερε ότι βλέπει πιθανότητα 20% για βαθύτερη μείωση, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ράλι των 5 δολαρίων το βαρέλι.

Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν για έκτη εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Energy Information Administration. Τα επίπεδα στο Cushing αυξήθηκαν επίσης, ενώ οι εξαγωγές αργού και λοιπών πετρελοειδών αυξήθηκαν σε ρεκόρ σχεδόν 4,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα την περασμένη εβδομάδα. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου είχε προβλέψει πρόσφατα μείωση των αποθεμάτων σε εθνικό επίπεδο.

Συνεχίζεται η πτώση για το φυσικό αέριο

Εν τω μεταξύ, η πτώση των τιμών φυσικού αερίου συνεχίζεται. Η ψαλίδα με το πετρέλαιο ανοίγει ξανά καθώς την Πέμπτη υποχωρούν περαιτέρω οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου. Ο δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, το Ολλανδικό TTF σημειώνει πτώση 1,96% στα 40,50 ευρώ.