ΔΝΤ: Δεν υπάρχει αίτημα καθυστέρησης αποπληρωμής δόσης από την Αθήνα

Η Ελλάδα δημοσίως έχει εκφράσει την βούλησή της να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ υπογράμμισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Μπιλ Μάρεϊ, κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων και μετά από ερώτηση που έθεσε ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Έθνος», Μιχάλης Ιγνατίου, ζητώντας από τον κ. Μάρεϊ να σχολιάσει δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αναβολή για την αποπληρωμή της επόμενης δόσης από την Αθήνα.

Ο κ. Μάρεϊ υπογράμμισε ότι η Αθήνα αποπλήρωσε κανονικά τις δόσεις του Μαρτίου και διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στην Ελλάδα, όταν αναφέρει ότι αν μια χώρα δεν αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο Ταμείο, σταματά το πρόγραμμα χρηματοδότησής της. Το ΔΝΤ, διευκρίνισε, έχει προνομιακό καθεστώς ως δανειστής «τελευταίου καταφυγίου». Εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι μόνο τρεις χώρες δεν πληρώνουν αυτή τη στιγμή τις δόσεις των δανείων τους, με αποτέλεσμα να χάσουν όλα τα δικαιώματά τους: το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε και η Σομαλία.

Κληθείς να σχολιάσει την τηλεφωνική συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ, την Τετάρτη, ο κ. Μάρεϊ την χαρακτήρισε εποικοδομητική, είπε ότι επικεντρώθηκε στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν και, όπως κάνει πάντα, επιβεβαίωσε και την στήριξη του ΔΝΤ στην Ελλάδα και το πρόγραμμά της. Όσον αφορά στα μέλη της τεχνικής επιτροπής του ΔΝΤ, ο κ. Μάρεϊ είπε ότι παραμένουν στην Αθήνα όπου έχουν συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, και γίνεται ανταλλαγή στοιχείων. «Οι τεχνικές συζητήσεις», τόνισε, «συνεχίζονται στην Αθήνα και αναμένεται να ακολουθήσουν οι συζητήσεις πολιτικής», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει συνάντηση και του Brussels Group, στο οποίο συμμετέχουν οι επικεφαλής της τρόικας.

Σε ερώτηση εάν η κ. Λαγκάρντ έθεσε το θέμα της φοροδιαφυγής, όπως υπονοείται στην σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μαξίμου για την τηλεφωνική συνπομιλία Τσίπρα – Λαγκάρντ, ο κ. Μέρι μίλησε για την πάγια θέση του Ταμείου, να κατανέμονται ισομερώς τα βάρη και τόνισε ότι «είμαστε ξεκάθαροι ως ΔΝΤ για την ανάγκη να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός του φορολογικού βάρους μεταξύ φορολογουμένων και ειδικά όσον αφορά στη φορολόγηση των πιο εύρωστων στρωμάτων του πληθυσμού».

Τέλος σχολίασε το δημοσίευμα του Πρακτορείου Bloomberg σύμφωνα με το οποίο αξιωματούχος του Ταμείου είπε στους συναδέλφους του της Ευρωζώνης στο τελευταίο Euroworking Group ότι “η Ελλάδα είναι ο πλέον μη συνεργάσιμος πελάτης” (unhelpful client) του οργανισμού τα τελευταία 70 χρόνια, λέγοντας ότι το Ταμείο θα προτιμούσε να έχει ερωτηθεί πριν από την δημοσιοποίηση τέτοιων δηλώσεων, συμπληρώνοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοια αναφορά από το ΔΝΤ και ότι η συγκεκριμένη πληροφορία δεν έχει καμία βάση.