Μπόνους επιβράβευσης για καταγγελίες φοροδιαφυγής – Ελάχιστο εισόδημα 9.100 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ενεργοποιείται μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών η οικονομική επιβράβευση για όσους φορολογούμενους καταγγέλλουν μέσω της ψηφιακής εφαρμογής “Apodixi” φαινόμενα φοροδιαφυγής αλλά και διαφθοράς ελέγχοντας τη γνησιότητα αποδείξεων που λαμβάνουν σκανάροντας τες μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ και αφού στη συνέχεια τις αποστείλουν για έλεγχο στην ΑΑΔΕ.

 

Την ενεργοποίηση της εφαρμογής, με τη χορήγηση μπόνους στους καταγγέλλοντες που θα κυμαίνεται έως και 2.000 ευρώ θα προβλέπει διάταξη στο σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και το οποίο θα συζητηθεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο. Την ενεργοποίηση του μέτρου προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση της νέας πλατφόρμας ψηφιακών καταγγελιών που ξεκινά να λειτουργεί σήμερα στην ΑΑΔΕ.

Εκτός του μπόνους για “μαϊμού” αποδείξεις μέσω της εφαρμογής “apodixi’ στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα περιληφθούν και σημαντικές διατάξεις όσον αφορά τον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ,μεταξύ των οποίων η υποχρέωση τους να δηλώνουν ως ελάχιστο ετήσιο εισόδημα για φορολόγηση τα 9.100 ευρώ που αντιστοιχούν στον κατώτατο μισθό για ένα μισθωτό του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ 7 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ την ώρα που ο τζίρος τους είναι πολλαπλάσιος.

Κατά την παρουσίαση της εφαρμογής “apodixi” ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής ανέφερε ότι «η πλατφόρμα αποτελεί ακόμα ένα βήμα για την προστασία των δημοσίων εσόδων», ενώ από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης σχολίασε πως

«Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής πρέπει να δοθεί από όλους μας. Οι αφηρημένες και διάσπαρτες καταγγελίες είναι άχρηστες σε αντιδιαστολή με τις οργανωμένες καταγγελίες μέσω της εφαρμογής».

Έως σήμερα η πλατφόρμα καταγγελιών “apodixi “έχει δεχτεί πάνω από 215.000 καταγγελίες εκ των οποίων ποσοστό 65% είναι ανώνυμες.