ΔΝΤ: Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς είναι νέο σύννεφο που σκοτεινιάζει τον ορίζοντα της παγκόσμιας οικονομίας

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς είναι ένα «νέο σύννεφο» στον ορίζοντα που απειλεί να σκοτεινιάσει τις ήδη θολές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι τα σοβαρά σοκ γίνονται η νέα κανονικότητα σε μια οικονομία στην οποία κυριαρχεί η αδύναμη ανάπτυξη.

Μιλώντας στις ετήσιες συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρακές, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιβεβαίωσε ότι «παρακολουθεί στενά πώς εξελίσσεται η κατάσταση», ιδίως όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου.

Και ενώ έχουν ήδη σημειωθεί κάποιες κινήσεις στην αγορά, η κυρία Γκεοργκίεβα τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί ο πλήρης οικονομικός αντίκτυπος της σύγκρουσης.

ΔΝΤ για πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς: Ένα νέο σύννεφο στον όχι και τόσο ασφαλή ορίζοντα για την παγκόσμια οικονομία

«Πολύ ξεκάθαρα, πρόκειται για ένα νέο σύννεφο στον όχι και τόσο ασφαλή ορίζοντα για την παγκόσμια οικονομία, ένα νέο σύννεφο που σκοτεινιάζει αυτόν τον ορίζοντα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Πολλοί οικονομικοί ηγέτες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το ξαφνικό ξέσπασμα της βίας στη μακροχρόνια σύγκρουση.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, ο οποίος βρίσκεται επίσης στο Μαρόκο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οποιαδήποτε περιφερειακή επέκταση της σύγκρουσης θα οδηγούσε σε «προβληματικές οικονομικές συνέπειες» για τις τιμές της ενέργειας και την παγκόσμια ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι ακόμη και πριν η Χαμάς εξαπολύσει την πρωτοφανή επίθεσή της το περασμένο Σαββατοκύριακο, το ΔΝΤ προειδοποιούσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική για φέτος και το επόμενο έτος.