«Ριμπάουντ» +2% για το Χρηματιστήριο - Η καλύτερη συνεδρίαση από τον Ιούλιο στις τράπεζες

Ισχυρή αντίδραση «έβγαλε» την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να επιστρέφουν δυναμικά στο ταμπλό, σβήνοντας τις απώλειες της εβδομάδας και περιορίζοντας τη «χασούρα» του Σεπτεμβρίου.

Η σημερινή συνεδρίαση αποδείχθηκε, όπως και αναμενόταν, αρκετά «πλούσια», δεδομένου ότι είχαμε την τριπλή λήξη των παραγώγων και την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell. Το βράδυ, δε, θα ακολουθήσει η ετυμηγορία του Moody’s.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες συνέχισαν την προσπάθεια ανάκαμψης από τα χαμηλά 4μήνου, με την Πειραιώς να «πρωταγωνιστεί» και να υπερβαίνει το +5%. Ράλι άνω του 3% εμφάνισαν, επίσης, οι ΔΕΗ – Mytilineos, ενώ η Cenergy εκτοξεύθηκε στο +5%. Δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειονότητα των blue chips έκλεισε σε θετικό έδαφος.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 2,01% και διαμορφώθηκε στις 1.258,58 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον 24,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.233,81 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 21 μονάδες (από 1.240,08 έως 1.261,07 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 193,3 εκατ. ευρώ.

Μετά τη σημερινή ισχυρή αύξηση, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έσβησε τις εβδομαδιαίες απώλειες, ενώ περιόρισε στο -4% την πτώση από τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Σε σχέση με τα υψηλά έτους του Ιουλίου, δε, η διόρθωση «μάζεψε» στο 6,5%.

Αντίδραση στις απώλειες του Σεπτεμβρίου

Η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να αντιδράσει στις πρόσφατες απώλειες, οι οποίες έχουν οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στο -4% από τις αρχές Σεπτεμβρίου αλλά και στο -6,5% από τα υψηλά έτους των 1.345 μονάδων.

Η βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό, ως απόρροια της προοπτικής κορύφωσης των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, παρείχε σημαντική ώθηση στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, η οποία παράλληλα έλαβε στηρίγματα κι από τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη της Κίνας.

Από εκεί και πέρα, στο εσωτερικό μέτωπο, οι επενδυτές έστρεψαν το βλέμμα στην τριπλή λήξη των παραγώγων, αλλά και στην αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE Russell.

Σήμερα, συγκεκριμένα, στις τελικές δημοπρασίες πραγματοποιήθηκε το rebalancing των δεικτών, με τη Viohalco να προστίθεται στον FTSE Emerging Europe Large Cap. Cenergy και ΟΛΠ, παράλληλα, εντάχθηκαν στον FTSE All World και στον FTSE Emerging Europe Mid Cap. Αποτέλεσμα των παραπάνω αλλαγών ήταν η αύξηση των ελληνικών μετοχών στον FTSE All World σε 25.

Το βράδυ, παράλληλα, ο Moody’s θα επικαιροποιήσει την αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία, με την αναβάθμιση να θεωρείται «μονόδρομος» από πολλούς αναλυτές, δεδομένου ότι ο αμερικανικός οίκος διατηρεί τη χώρα τρία «σκαλιά» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας.

Από την άλλη πλευρά, η καταστροφή στη Θεσσαλία εξακολουθεί να πυροδοτεί ανησυχίες για το πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος, με το τελικό ύψος της επιβάρυνσης να καθορίζεται κατόπιν της ολικής καταμέτρησης των ζημιών. Είναι θετικό, πάντως, ότι η Αθήνα έχει ήδη εξασφαλίσει τη δέσμευση της Κομισιόν για την παροχή βοήθειας άνω των 2 δισ. ευρώ.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,58% και τις 463 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,76%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,76%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,33% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,22%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones εμφανίζει πτώση κατά 70 μονάδες, «χωνεύοντας» τα κέρδη της εβδομάδας.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου αφομοιώνει τα νέα υψηλά 10μήνου. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,06% και τα 90,1 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,27% και τα 93,4 δολάρια ανά βαρέλι.

Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,75% και τα 1.947 δολάρια ανά ουγγιά.