Οδηγίες ΕΚΤ να μην αυξήσουν οι ελληνικές τράπεζες τη συμμετοχή τους σε εκδόσεις εντόκων του Δημοσίου

Επιστολή στις ελληνικές τράπεζες φέρεται, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, να έστειλε ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, με την οποία τις καλεί να μην αυξήσουν περαιτέρω την συμμετοχή τους σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, στην επιστολή αναφέρεται ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν το όριο της συμμετοχής του ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για κάθε μία, ενώ και το ελληνικό δημόσιο δεν πρέπει να αυξήσει το όριο έκδοσης πάνω από τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η σύσταση προς τις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την συμμετοχή τους σε έντοκα γραμμάτια δημιουργεί επιπλέον περιορισμούς στον εσωτερικό δανεισμό της κυβέρνησης σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή όσο αφορά την ρευστότητα του συστήματος στο τέλος του μήνα. Ο Ευρωπαϊκός Εποπτικός Οργανισμός (SSM) με επιστολή του προ μηνός είχε κάνει ανάλογη σύσταση στις ελληνικές τράπεζες η οποία όμως δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, μάλιστα, η ΕΚΤ αποφάσισε να περάσει μία πρόταση ώστε να καταστούν νομικά δεσμευτικές οι συγκεκριμένες προειδοποιήσεις.