Μια «ανάσα» από τα 2 ευρώ η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης - Σε υψηλό τετραμήνου το φυσικό αέριο

Στα επίπεδα του περασμένου Απρίλιου επέστρεψε η τιμή του φυσικού αερίου, βάζοντας τα δύσκολα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τις κυβερνήσεις και φυσικά τους καταναλωτές.  

Καταγράφοντας αύξηση γύρω στο 8% από την έναρξη της συνεδρίασης, το φυσικό αέριο άγγιξε σήμερα τα 44 ευρώ. Αν και απέχουμε γύρω στο 84% από τα περσινά επίπεδα ρεκόρ, αυτή η αύξηση του 46% μέσα σε ένα μήνα έρχεται για να διαψεύσει τις προσδοκίες όσων ήλπιζαν ότι μετά το σοκ επιστρέψαμε σε μια “κανονικότητα” των 20- 25 ευρώ.

Στο… καλό σενάριο, η τιμή του φυσικού αερίου θα κινηθεί γύρω στα 51 ευρώ μέσα στο επόμενο 12μηνο, ωστόσο ήδη τα προθεσμιακά συμβόλαια για το πρώτο τρίμηνο του 2024 “παίζουν” στα 60 ευρώ. Κι αν αναζητήσει κανείς την αιτία αυτής της νευρικότητας, ειδικά από τη στιγμή που η πληρότητα των ευρωπαϊκών αποθηκών αγγίζει το 92%, δεν έχει παρά να ανατρέξει στις σχεδόν πανομοιότυπες αναλύσεις, που καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: όσο υπάρχουν ειδήσεις (π.χ. η απεργία σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Αυστραλία), φήμες και ενδείξεις ότι μπορεί να αμφισβητηθεί η επάρκεια LNG στην Ευρώπη, τόσο οι δείκτες θα “χορεύουν”.

Κι αν θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι από τη στιγμή που η περίοδος θέρμανσης είναι ακόμα μακριά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ανοδική τάση του φυσικού αερίου, προφανώς δεν ισχύει το ίδιο με την επίπτωση στην τιμή του ρεύματος.

Η Ευρώπη δεν βιώνει, πλέον, τις εφιαλτικές τιμές ακόμα και των 1.000 ευρώ (εκεί είχαν “σκαρφαλώσει” τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Γαλλία την περίοδο της κρίσης), ωστόσο ακόμα και οι τρέχουσες τιμές δεν είναι εύπεπτες. Ειδικά από τη στιγμή που το φυσικό αέριο “ξύπνησε” κι άρχισε να ανεβαίνει από τα χαμηλά των 23 ευρώ, που είχε βρεθεί τον Ιούνιο, η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ευρώπη έχει στρογγυλοκαθίσει πάνω από τα 100 ευρώ, όταν προ κρίσης “έπαιζε” κάτω από τα 50 ευρώ. Κι αν οι κυβερνήσεις είχαν στα χέρια τους τα “εργαλεία” των μέτρων στήριξης, η κατάσταση θα ήταν σαφώς πιο διαχειρίσιμη. Πλέον, με ειλημμένη την απόφαση για άρση όλων των έκτακτων μέτρων, τα πράγματα ζορίζουν.

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Μετά από το μικρό διάλειμμα του Σαββατοκύριακου, η χονδρική τιμή σκαρφάλωσε στα 154 ευρώ (τιμή επόμενης ημέρας στις 23 Αυγούστου), καταγράφοντας αύξηση 67 ευρώ μέσα σε μόλις 72 ώρες. Οι χρεώσεις των παρόχων για το Σεπτέμβριο έμειναν αμετάβλητες και υπό την προϋπόθεση ότι η κρατική επιδότηση θα διατηρηθεί στα 10 ευρώ ανά MWh, οι καταναλωτές δεν θα δουν διαφορά. Εύλογο είναι το ερώτημα για το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες.

Το… κερασάκι στην τούρτα δεν είναι άλλο από την τιμή των καυσίμων. Η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά είναι μια “ανάσα” μακριά από τα 2 ευρώ, για την ακρίβεια μόλις 1 λεπτό. Ωστόσο, ήδη σε 25 Νομούς το “φράγμα” των 2 ευρώ έχει σπάσει.

Πηγή: iEfimerida.gr