«Φωτιά» τα ενοίκια: Πού φτάνουν έως και τα 17 ευρώ το τ.μ., πού υπάρχουν ευκαιρίες

Σταθερά σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι ζητούμενες τιμές μακροχρόνιας μίσθωσης των ακινήτων στην Αθήνα και σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως σε περιοχές όπως το Μετς, το Κουκάκι, το Ψυρρή και το Παγκράτι, αγγίζουν ακόμη και τα 17€/τ.μ. (!).

Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις των ζητούμενων μισθωμάτων με οριακά κάτω από 10€/τ.μ., κυρίως σε περιοχές όπως Πλατεία Αμερικής, Μεταξουργείο και Κάτω Ιλίσια, για ακίνητα μερικώς ή μη ανακαινισμένα, ενώ στην «κούρσα» των ραγδαίων αυξήσεων έχει μπει και ο άλλοτε «οικονομικός» Πειραιάς.

Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, στις υψηλές ζητούμενες τιμές μίσθωσης συντελεί η μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση σε συνάρτηση με την αυξανόμενη ανάγκη για ανεύρεση ακινήτων, καθώς και το γεγονός ότι τα ακίνητα που διατίθενται είναι επί των πλείστων πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσυσκευών.

«Θεωρούμε ότι αν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πραγματικά να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες – παραδοσιακές μισθώσεις, μισθώνοντας το ακίνητό τους και όχι να παραμείνει ξενοίκιαστο για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μην εισπράττουν “σίγουρα” το μηνιαίο τους μίσθωμα, θα πρέπει να εξετάσουν από την αρχή τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης ιδιαίτερα όταν στοχεύουν να το εκμισθώσουν σε φοιτητή», αναφέρει ο κ. Μπάκας.

Αυξητικές τάσεις και στον Πειραιά

Την αυξητική τάση ακολουθεί και ο Πειραιάς που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε μια οικονομική λύση για πολλούς φοιτητές. Οι τιμές σε πολλές περιπτώσεις καταγράφονται ραγδαίες αυξήσεις των ζητούμενων τιμών ενοικίασης σε σχέση με το 2020.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή Αγία Σοφία κατοικία 30τμ-40τμ είχε ζητούμενο μίσθωμα 250€/μήνα, πλέον, επιπλωμένο διαμέρισμα 30τμ-40τμ στην ίδια περιοχή έχει ζητούμενο μίσθωμα 500€/μήνα. Παρόμοια η εικόνα σε μικρότερα διαμερίσματα 30τ.μ.-40 τ.μ. στο κέντρο του Πειραιά, όπου η ζητούμενη τιμή μίσθωσης το 2020 ήταν 240€/μήνα και πλέον διαμορφώνεται στα 390€/μήνα.

Ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των ενοικίων από τα τέλη Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του E- Real Estates, «αποκλιμάκωση των ζητούμενων μισθωμάτων, ευελπιστούμε ότι θα καταγραφεί μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν και ενδεχόμενης επιστροφής ακινήτων από τις βραχυχρόνιας μισθώσεις, στις μακροχρόνιες – συμβατικές».

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, πάντως, καταγράφεται ραγδαία αύξηση εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω της υψηλής ζήτησης τη φετινή χρονιά. Είναι ενδεικτικό ότι η δυναμική των βραχυχρόνιων μισθώσεων στον Δήμο Αθηναίων αριθμούσε 9.521 αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (όχι δωμάτια) στα τέλη του Ιουνίου και σήμερα φτάνει τα 10.225, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την AirDNA.

Πηγή: iEfimerida.gr