Το μετασχηματισμό του δικτύου του σε All-IP (δίκτυο βασισμένο πλήρως στο Internet Protocol), την τεχνολογία vectoring με την οποία θα μπορεί να διασφαλίσει ταχύτητες της τάξης των 100 Mbps στις περιοχές όπου προσφέρει υπηρεσίες VDSL, καθώς και την τεχνολογία 4G+ στην κινητή για ταχύτητες δεδομένων έως 300 Mbps περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ, ΟΤΕ+1,31%, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, την τετραετία 2015 – 2018.
Όπως επισημαίνει στη «Ν» ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Μ. Τσαμάζ, «ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει το μέγεθος, την τεχνογνωσία, την οικονομική ευρωστία και, κυρίως, τη θέληση να συνεχίσει να επενδύει δυναμικά».
«Χτίζουμε δίκτυα νέας γενιάς και εκσυγχρονίζουμε τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας» προσθέτει ο Τσαμάζ και καταλήγει: «Υλοποιούμε ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα ύψους πάνω από 1,2 δισ. για την τετραετία, το οποίο, παρά τη δυσμενή συγκυρία, χρηματοδοτείται με ίδια κεφάλαια, αποτελώντας καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Ατζέντας 2020. Δουλεύουμε για τη μετάβαση της Ελλάδας στη νέα ψηφιακή εποχή, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών».
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ προχωρά στη δημιουργία ενός All-IP δικτύου, σε όλο το εύρος των υποδομών του και των υπηρεσιών του, συμπεριλαμβανομένης της σταθερής τηλεφωνίας. Το δίκτυο Τηλεφωνίας του ΟΤΕ και τα Ψηφιακά Κέντρα θα μετασχηματιστούν σε ένα δίκτυο βασισμένο στο ΙΡ και σε δίκτυα – υποδομές νέας γενιάς.
Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του Οργανισμού, ο μετασχηματισμός του δικτύου σε IP αποτελεί το τεχνολογικό υπόβαθρο για τη βελτίωση ποιότητας των υπηρεσιών που ήδη υπάρχουν, για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων υπηρεσιών, για τη μείωση του χρόνου ανάπτυξης νέων υπηρεσιών και την ταχύτερη παροχή τους στους καταναλωτές και για τη διασύνδεση στο Internet για όλα τα είδη συσκευών με δυνατότητα δικτύωσης (Internet of Things).
Παράλληλα, αναπτύσσεται το δίκτυο VDSL, προσφέροντας ταχύτητες 50Mbps σε όλο και περισσότερες περιοχές, ενώ ο Οργανισμός, όπως τονίζει η διοίκησή του στην έκθεση των οικονομικών του αποτελεσμάτων για το 2014, είναι έτοιμος να αναπτύξει την τεχνολογία vectoring με την οποία θα μπορεί να διασφαλίσει ταχύτητες της τάξης των 100 Mbps στις περιοχές όπου προσφέρει υπηρεσίες VDSL.
Για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, ο ΟΤΕ αναμένει την αντίστοιχη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων – ΕΕΤΤ) έτσι ώστε να ξεκινήσει η αναβάθμιση του δικτύου. Ακόμη, εξετάζει τη μεσοπρόθεσμη δυνατότητα και νέων τεχνολογιών (super vectoring), μέσω των οποίων θα μπορεί σε επιλεγμένες περιοχές να προσφέρει ταχύτητες άνω των 250 Mbps.
Σήμερα, η κάλυψη με VDSL είναι περίπου στο 30% των συνδρομητικών γραμμών του Οργανισμού. Η κάλυψη αυτή θα επεκταθεί περαιτέρω εντός του 2015, με αναβάθμιση και άλλων περιοχών, σε πόλεις αλλά και σε συγκεκριμένες τουριστικές και νησιωτικές περιοχές. Ταυτόχρονα ταχύτητες VDSL είναι διαθέσιμες και σε όλες τις μεγάλες πόλεις και κωμοπόλεις ανά την Ελλάδα σε ακτίνα 700 μέτρων από τα Κέντρα του ΟΤΕ.
Ανάπτυξη του δικτύου 4G:
Στην κινητή τηλεφωνία η Cosmote συνεχίζει την ανάπτυξη του δικτύου 4G σε όλο και περισσότερες περιοχές, αναβαθμίζοντας συνεχώς την κάλυψη και τις ταχύτητες του δικτύου.
Επίσης, ξεκίνησε την ανάπτυξη της Τεχνολογίας 4G+ για ταχύτητες δεδομένων έως 300 Mbps, χρησιμοποιώντας αποδοτικότερα (με την τεχνική Carrier Aggregation) το φάσμα των συχνοτήτων που διαθέτει, μετά και τη δημοπρασία που διεξήγαγε η ΕΕΤΤ στο τέλος του 2014. Εντός του 2015, η Cosmote θα προσφέρει υπηρεσίες 4G+ σε αρκετές περιοχές της χώρας, αναβαθμίζοντας περαιτέρω την Κάλυψη 4G σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και τις ταχύτητες του δικτύου της.
Το 2014 τα έσοδα από υπηρεσίες data στην Cosmote έφθασαν στο 16,2% των συνολικών εσόδων από υπηρεσίες, από 14,5% το 2013 και 11,2% το 2012, και η διείσδυση των smartphone στους συνδρομητές της στο 44%, από 36% το 2013 και 24% το 2012.
Η Cosmote παραμένει πρώτη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη χώρα με το μερίδιό της στα συνολικά έσοδα του κλάδου της κινητής κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση να διαμορφώνεται σε 53%.
Σημειώνεται ότι η ανάγκη για μεγαλύτερη χωρητικότητα στα δίκτυα κινητής αυξάνεται με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό. Σύμφωνα με τα ευρήματα της ενδιάμεσης έκδοσης της έκθεσης Ericsson Mobility Report, την επόμενη εξαετία η διακίνηση δεδομένων βίντεο θα είναι περίπου 17 φορές μεγαλύτερη από ό,τι τα έξι τελευταία χρόνια.
Το 2014 προστέθηκαν παγκοσμίως 800 εκατ. νέοι συνδρομητές με smartphone, διαμορφώνοντας το συνολικό αριθμό σε 2,7 δισεκατομμύρια, αύξηση 40% σε σχέση με το 1,9 δισεκατομμύριο συνδρομές το 2013. Ως εφαρμογές το video streaming και το social networking κυριαρχούν.