Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται στα 780 ευρώ - Στα 479 ευρώ το επίδομα ανεργίας

Σε ανακοινώσεις σε απευθείας σύνδεση από υπουργείο Εργασίας προχώρησε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης για την αύξηση του κατώτατου μισθού , ο οποίος από την 1η Απριλίου θα διαμορφώνεται στα 780 ευρώ.

Η αύξηση θα συμπαρασύρει προς τα πάνω συνολικά 18 επιδόματα, μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας. Προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση του υπουργού με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι ανακοινώσεις Χατζηδάκη για την αύξηση του κατώτατου μισθού

«Η αύξηση λαμβάνει υπόψη το χρέος στήριξης των εργαζομένων ιδιαίτερα σε συνθήκες εισαγόμενου πληθωρισμού, αλλά λαμβάνει υπόψη και την κατάσταση των επιχειρήσεων Ο κατώτατος μισθός είναι 713 ευρώ το μήνα, αυξημένος ήδη κατά 10% σε σχέση με το 2019. 585.000 εργαζόμενοι καλύπτονται από τον κατώτατο μισθό. Θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν αυξήθηκε μόνο ο κατώτατος μισθός τα τελευταία χρόνια, αλλά και ο μέσος μισθός σε σχέση με το 2019», είπε αρχικά ο υπ. Εργασίας.

«Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 780 ευρώ. 34,34 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο. Δεν μοιράζουμε δικά μας λεφτά από τις τσέπες μας. Είναι λεφτά του ιδιωτικού τομέα», συνέχισε. Όπως είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός πρόκειται για αύξηση κατά 9,4%, την τρίτη διαδοχική που γίνεται κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης της ΝΔ.

Όπως συνέχισε κ. Χατζηδάκης, για την αύξηση του κατώτατου μισθού ελήφθησαν υπόψη: α) Η πτώση της ανεργίας που δείχνει οτι η οικονομία έχει δυναμική, β) η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και γ) η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2023, στο 2%

«Τι μένει τελικά στην τσέπη του εργαζομένου; Το 2019 έμεναν 548 ευρώ. Σήμερα, με 14 καταβολές θα του μένουν 667 ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία.

Όσον αφορά τις τριετίες ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι το καθεστώς θα αλλάξει για όσους συμπλήρωσαν το δικαίωμα το 2012 «όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%».

Όπως σημείωσε ο υπουργός η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

«Πιστεύουμε ότι με την απόφαση που πήραμε για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ απαντάμε στο αίτημα της κοινωνίας για στήριξη του λαϊκού εισοδήματος χωρίς να αδιαφορούμε για τις ανάγκες και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων. Φτάσαμε εδώ γιατί η οικονομία αντέχει», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό: