Σοβαρό ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν της ΕΚΤ στην αγορά εντόκων γραμματίων

Σε βαρύ κλίμα φαίνεται πως θα διεξαχθεί η σημερινή βραδινή (19/03) συνάντηση στις Βρυξέλλες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Ε.Ε. και τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ήταν ήδη βαριά από το πρωί λόγω των δηλώσεων και των προειδοποιήσεων που εκτόξευσαν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες. Μάλιστα την αρχή έκανε από το Βερολίνο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μιλώντας στο Γερμανικό Κοινοβούλιο ξεκαθάρισε ότι οι πιθανότητες να σημειωθεί πρόοδος με τα υπάρχοντα δεδομένα είναι ουσιαστικά πολύ μικρές. Τον τόνο του τι θα επακολουθήσει στην βραδινή συνάντηση τον δίνουν με δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι το συμβούλιο της ΕΚΤ κατά την χθεσινή του συνεδρίαση εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβάλει πλαφόν ύψους 15 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες για την αγορά εντόκων γραμματίων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό συμπερασματικά σημαίνει την επιβολή πιστωτικής ασφυξίας και επισήμως στην Ελλάδα. Άλλωστε αυτό είναι και ένα από τα βασικά αιτήματα του Έλληνα Πρωθυπουργού.