Ρεύμα από εύπορους Αμερικανούς expatriates προς την Ελλάδα περιμένει το CNBC, αφότου η Πορτογαλία και η Ιρλανδία ανέστειλαν τα δικά τους προγράμματα Χρυσής Βίζας.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Πορτογαλία ήταν εδώ και χρόνια ο προτιμώμενος προορισμός για τους εύπορους Αμερικανούς που αναζητούσαν να εγκατασταθούν εκτός συνόρων, λόγω του ήπιου κλίματος, της καλής ποιότητας ζωής και της δυνατότητας να ταξιδεύουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, αφότου η Πορτογαλία αποφάσισε να δώσει τέλος στο πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας, λίγες ημέρες έπειτα από μια ανάλογη κίνηση από την Ιρλανδία, η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει τα σκήπτρα, σημειώνεται.
Άλλωστε, η Ελλάδα είδε τον αριθμό των αιτήσεων για τη Χρυσή Βίζα σχεδόν να διπλασιάζεται το 2022, στα 2.767 άτομα, από 1.525 άτομα το 2021.
Και ενώ οι Κινέζοι ευθύνονταν για το 63% των αιτήσεων από την έναρξη του προγράμματος το 2014, πλέον οι εύποροι Αμερικανοί εξελίσσονται σε υπολογίσιμη δύναμη.
Οι αιτήσεις από άτομα υψηλής εισοδηματικής στάθμης από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 740% μόνο το 2021, σύμφωνα με την εταιρεία επενδύσεων μετανάστευσης Astons. Σήμερα, η Ελλάδα είναι ο τρίτος προτιμώμενος προορισμός για τους Αμερικανούς που παίρνουν άδεια παραμονής μέσω επενδύσεων, μετά την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με την Alina Lesina, ειδικό μετανάστευσης της Astons USA, η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη επιλογή για τους εύπορους Αμερικανούς. «Δεν έχει μόνο το δεύτερο δημοφιλέστερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Χρυσής Βίζας ανάμεσα στους Αμερικανούς επενδυτές τα τελευταία χρόνια, αλλά υπάρχει και τεράστια αύξηση στο ενδιαφέρον σε ετήσια βάση», σημειώνει η Lesina.
Μιλώντας στο CNBC, η Ολυμπία Αναστασοπούλου, γενική γραμματέας πολιτικής τουρισμού και ανάπτυξης του υπουργείου Τουρισμού, συνδέει την τάση με το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι και ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, κάτι που της δίνει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών.
Η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις των κορυφαίων προγραμμάτων για άδεια παραμονής μέσω επενδύσεων στον κόσμο, σύμφωνα και με τον δείκτη της Henley & Partners.
Το CNBC υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει ανακοινώσει τον διπλασιασμό της ελάχιστης απαιτούμενης επένδυσης από τον Μάιο, στα 500.000 δολάρια (αφορά συγκεκριμένες περιοχές), με αποτέλεσμα να ευθυγραμμίζεται περισσότερο με άλλα παρόμοια προγράμματα, σε χώρες όπως η Ισπανία.