Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που σχεδιάζει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο το τετράμηνο της δανειακής παράτασης αλλά συνολικά, πρόκειται να παρουσιάσει στον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία αλλά και στους τεχνοκράτες που τον συνοδεύουν ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τον κ. Γκουρία. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να υποβάλλει στον ΟΟΣΑ τη λεγόμενη «Επιστολή Προθέσεων» και στη συνέχεια ο ίδιος επικεφαλής μιας 6μελούς αντιπροσωπείας και ο κ. Γκουρία επικεφαλής μιας ισάριθμης αντιπροσωπείας, θα αρχίσουν τις συζητήσεις για τον τρόπο εφαρμογής των ελληνικών προτάσεων.
Είναι αυτό που ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ως «σεμινάρια μεταφοράς τεχνογνωσίας». Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών οι υπηρεσίες του ΟΟΣΑ έχουν την τεχνογνωσία για διάφορα θέματα, έτσι θα γίνει μια σειρά σεμιναρίων, όπως για παράδειγμα για τη φορολογία, τη διαφθορά, τις μεταρρυθμίσεις προϊόντων και αγαθών κ.α.
Σε κάθε ένα από αυτά τα σεμινάρια, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, θα γίνει παρουσίαση προς τα ελληνικά κλιμάκια και την ελληνική ηγεσία, των δυνατοτήτων του ΟΟΣΑ και των εμπειριών που έχει από άλλες χώρες. «Στόχος είναι να βοηθηθούμε στην εκπόνηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος που να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και μετρήσιμο όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του. Έτσι έχει γίνει και με άλλες κυβερνήσεις που θέλησαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία, τις εμπειρίες και το έργο του ΟΟΣΑ, ώστε να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους» τόνισε.
Κατά πληροφορίες σε διάστημα ενός μηνός οι δύο ομάδες θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα αποτελέσει ουσιαστικά το περιεχόμενο αυτού που η ελληνική κυβέρνηση ονομάζει «Νέο Συμβόλαιο» και το οποίο σκοπεύει να καταθέσει στους εταίρους προς συζήτηση μετά το πέρας του μνημονίου. Επικεφαλής των συζητήσεων με τον ΟΟΣΑ και της διαδικασίας των σεμιναρίων έχει τεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σήμερα, όμως, τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύει και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Μετά το τέλος των επαφών με τον κ. Γκουρία και τους τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση που οργανώνει ο Οργανισμός με την ευκαιρία της άφιξής του. Η ομιλία του κ. Τσίπρα έχει τίτλο: «Η Μεταρρύθμιση της Ελλάδας μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει».
Την ίδια ώρα, κατέφθασε στην Αθήνα η πρώτη ομάδα «τεχνικών συμβούλων», στην οποία συμφώνησαν κατά τις συζητήσεις στο Brussels Group, όπως μετονομάστηκε το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές.
Η ομάδα αυτή θα συλλέξει κυρίως δημοσιονομικά στοιχεία αλλά και στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως βάση της περαιτέρω διαπραγμάτευσης για την εφαρμογή των ελληνικών μεταρρυθμιστικών προτάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες που φιλοξενεί η ειδησεογραφική ιστοσελίδα tovima.gr, επικεφαλής των επαφών που θα γίνονται στην Αθήνα με τα διάφορα τεχνικά κλιμάκια που θα έρχονται κατά διαστήματα θα είναι ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ την ευθύνη για τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Mega o κ. Βαρουφάκης ο στόχος της διαπραγμάτευσης για την ελληνική πλευρά είναι τριπλός: να εξειδικευτεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων, να τελειώσει επιτυχώς η τετράμηνη συμφωνία – γέφυρα και να αποκατασταθεί η ροή πληροφοριών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δηλώσεις Τσίπρα
“Η Ελλάδα έχει την πολιτική βούληση για ρήξη με τα συμφέροντα” υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξης, Άνχελ Γκουρία.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι «δεν ακούσαμε ποτέ ότι αν δεν καταργηθούν με νόμο τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια, και αν δεν καταργηθούν οι τριγωνικές σχέσεις δεν θα δοθούν οι δόσεις».
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “είμαστε έντιμοι απέναντι στους εταίρους μας και νομίζω ότι και οι εταίροι μας θα πρέπει να είναι έντιμοι απέναντί μας» και υπογράμμισε ότι «ακόμη και αν δεν υπάρξει εκταμίευση δόσης η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».
Απευθυνόμενος στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Υπάρχει από ένα μέρος τω εταίρων μας η καχυποψία ότι δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις. Ακριβώς γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ, ώστε ο ΟΟΣΑ να βάλει τη σφραγίδα του στο διαβατήριό μας. Είμαι βέβαιος ότι το επόμενο διάστημα οι καχυποψίες θα λυθούν αν υπάρχει διάθεση να προχωρήσουμε μπροστά».
Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε σήμερα έχει να κάνει με ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο μεταρρυθμίσεων, είπε από την πλευρά του ο κ. Γκουρία. «Εμείς δεν είμαστε εδώ για να πούμε στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν και αυτό το γνωρίζουν γιατί αφορά καινοτομία, υγεία, ολιγοπώλια, υγιή ανταγωνισμό, υγεία» πρόσθεσε ο Γ.Γ. του ΟΟΣΑ και συμπλήρωσε ότι ο Οργανισμός θα προτάξει ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος για την υλοποίηση των αλλαγών.