Τρίτη (δίχρονη) παράταση στη Γαλλία για να μειώσει το έλλειμμα στο 3%

Περιθώριο δύο χρόνων προκειμένου να εφαρμόσει το στόχο που θέτει το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έλαβε η γαλλική κυβέρνηση από το συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, το Ecofin. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας αναμένεται να φθάσει εφέτος στο 4,1% του ΑΕΠ.  Πρόκειται για την τρίτη χρονική παράταση που παίρνει η Γαλλία για να εφαρμόσει το Σύμφωνο από το 2009.

Σύμφωνα με το BBC, κάποιοι στο Ecofin παραπονέθηκαν ότι οι αλλεπάλληλες παρατάσεις υποσκάπτουν η αξιοπιστία της ΕΕ στις αγορές. Στην σχετική απόφαση, πάντως, οι υπουργοί των «28» αναφέρεται ότι «η παράταση δικαιολογείται από τη δημοσιονομική προσπάθεια που έχει καταβάλει από το 2013 η Γαλλία, από τις αδύναμες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν και από άλλους παράγοντες».

Στους «άλλους παράγοντες» ασφαλώς περιλαμβάνεται η δημοσκοπική εκτόξευση της Μαρίν Λεπέν, η οποία σε συνδυασμό με την (επίσης δημοσκοπική) καταβαράθρωση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και την πολυδιάσπαση και τις έριδες της γαλλικής Δεξιάς, φέρνουν εξαιρετικά πιθανή την προοπτική της εκπροσώπησης από το 2017 της Γαλλίας στις Βρυξέλλες από μια δεδηλωμένη πολέμια της Ενωμένης Ευρώπης.

Οι συμμετέχοντες στο Ecofin ζήτησαν, ασφαλώς, από τη Γαλλία να κάνει «πρόσθετες δημοσιονομικές προσπάθειες» που περιλαμβάνουν «τη λήψη πρόσθετων διαρθρωτικών μέτρων τα οποία θα επιτρέψουν τη μείωση του ελλείμματος κατά επιπλέον 0,2% του ΑΕΠ».