Επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες που ήθελαν τον ΟΔΔΗΧ να προχωρά σε έκδοση ομολόγου, έπειτα και από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P στο ΒΒ+, μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Η Αθήνα έδωσε εντολή σε BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και JP Morgan για την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου.
Η έκδοση θα γίνει «στο κοντινό μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά».
Σε έκθεσή της, η JP Morgan είχε προβλέψει ότι η Αθήνα θα βγει στις αγορές με έκδοση ομολόγου 5ετούς έως 7ετούς διάρκειας, αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου, αυτή την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πραγματοποιήσουν δημοπρασίες ομολόγων συνολικού ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ, με το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ιταλία να βγαίνουν στις αγορές.
Υπενθυμίζεται ότι η JP Morgan μπορεί να έχει κλείσει τις long θέσεις που τηρούσε στα ελληνικά ομόλογα, όμως επιμένει ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές τους είναι εποικοδομητικές.
«Πιστεύουμε ότι η αγορά επιβάλλει υπερβολικό discount για το τέλος των αγορών ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης στις τρέχουσες αποτιμήσεις (ακόμα και έπειτα από την πρόσφατη μείωση των spreads)», σημείωναν οι αναλυτές σε πρόσφατη ανάλυσή τους. Και πρόσθεταν ότι κατά την άποψή τους, η αγορά έχει υποτιμήσει, επίσης, την σχετικά ισχυρή οικονομική δραστηριότητα, το πολιτικό περιβάλλον και τις συνθήκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, έναντι των άλλων χωρών της περιφέρειας.
Άλλωστε, μία έξοδος της Αθήνας στις αγορές σε αυτή τη φάση εκμεταλλεύεται το θετικό κλίμα που δημιουργεί η αναβάθμιση της χώρας από την S&P στο BB+, μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την Ελλάδα την Παρασκευή επικαλούμενος τις προσδοκίες του για συνεχιζόμενη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα αλλά και για διατηρήσιμες επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η S&P περιμένει ανάπτυξη 3,4% για την ελληνική οικονομία το 2022, ενώ εκτιμά ότι οι ρυθμοί θα παραμείνουν πάνω από το 3% έως το 2025 (3,5% το 2023, 3,2% το 2024 και 3% το 2025) και θα είναι υψηλότεροι του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να δώσουν κυρίως τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και η ισχυρή ανάκαμψη των τουριστικών εσόδων.
Η DZ Bank μιλά για άλλο ένα βήμα προς την επίτευξη του στόχου της εξόδου από το junk, επαναλαμβάνοντας ότι το σχέδιο της Αθήνας για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το 2023 είναι ρεαλιστικό. Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος εκτιμά ότι οι επενδυτές θα εκτιμήσουν την προοπτική της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες, τονίζοντας μάλιστα ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν δομικές προοπτικές συρρίκνωσης του spread που καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να φτάσει.
Μπορεί η αναβάθμιση από την S&P να μην αποτυπώθηκε στις τιμές των ομολόγων (κάτι που η DZ Bank συνδέει με τις γενικότερες ανησυχίες για lockdowns στην Κίνα), όμως οι προοπτικές επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να εκτιμηθούν από τους επενδυτές τους επόμενους μήνες.
Η DZ Bank περιμένει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα εμφανίζουν επιδόσεις καλύτερες των ιταλικών, προβλέποντας μάλιστα ότι με την έξοδο από το junk, το spread ανάμεσα στα δύο 10ετή θα εκμηδενιστεί.