Σταϊκούρας: 360 εκατ. ευρώ λιγότερο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος τα νοικοκυριά

«Φέτος σε σχέση με πέρυσι τα νοικοκυριά θα πληρώσουν 360 εκατ. ευρώ λιγότερο ΕΝΦΙΑ» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επέκταση του μειωμένου ΕΝΦΙΑ, μέχρι το τέλος του 2022 από τον Ιούνιο του 2022. Αυτό όμως σημαίνει 250 εκατ. επιπλέον επιβάρυνση του β’ τετράμηνο του έτους» συμπλήρωσε.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι επίσης η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε όλους τους πολίτες (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) και η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους πολίτες (2,1 δισεκ. ευρώ επιβάρυνση από το 2023 και μετά).

«Μπορεί να χρειαστεί μετά από κάποιους μήνες, ο κρατικός προϋπολογισμός να ενισχύσει άμεσα την επιδότηση του ρεύματος και του φυσικού αερίου, επομένως χρειάζεται συνετή και προσεκτική πολιτική» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Για τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε «ότι 360 εκατ. ευρώ, που δεν τα έχει δει ακόμα ο πολίτης, θα τα δει τον επόμενο μήνα, περισσεύουν στο πορτοφόλι του και θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει οπουδήποτε θέλει» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Δεν ισχυρίζομαι, διευκρίνισε ο υπουργός, ότι το ποσό αυτό θα καλύψει τις ανάγκες των πολιτών ή ότι τα μέτρα που πήραμε και παίρνουμε θα καλύψουν όλο το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και αναζητούμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές λύσεις, γιατί κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του αυτή την κρίση.

«Οι περισσότεροι πολίτες θα πληρώσουν σημαντικά λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Με τις νέες αντικειμενικές αξίες αυξάνει ο πλούτος του πολίτη, αυξάνει η αξία της ακίνητης περιουσίας, ενώ το κράτος παίρνει λιγότερο φόρο» τόνισε.

Έκπτωση 15 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης

Σε ό,τι αφορά το μέτρο για το πετρέλαιο κίνησης ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι πρόκειται για μείωση 15 λεπτά το λίτρο, το ντίζελ αφορά όλους, και είναι ουσιαστικά επιδότηση του κράτους προς την πηγή, που θα μετακυληθεί με ασφάλεια, στον πολίτη δηλαδή στην τιμή που θα δοθεί. Εκτός αυτού υπάρχει η επιδότηση των 22 λεπτών για 60 λίτρα για το επόμενο τρίμηνο.

«Σύντομα, προσπαθούμε μέσα στην εβδομάδα, σε νομοσχέδιο του ΕΝΦΙΑ που έχει το ΥΠΟΙΚ να ενσωματώσουμε τις παρεμβάσεις που ανακοινώσαμε».

«Στο εξωτερικό έχει γίνει μείωση στον ΕΦΚ από κάποιες χώρες, κάποιες άλλες έχουν δώσει στοχευμένες επιδοτήσεις. Στο δεύτερο το πλεονέκτημα είναι το δημοσιονομικό κόστος. Εμείς παράλληλα επιδοτούμε και την ενέργεια πολύ πιο γενναία απ’ ό,τι στο εξωτερικό και μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά μόνιμο τρόπο. Επίσης, θέλουμε στοχευμένα μέτρα για να βοηθούμε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ήταν επιλογή με δημοσιονομικά και κοινωνικά κριτήρια».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών αποσαφήνισε ότι στο ντίζελ με μείωση ΕΦΚ η βοήθεια θα ήταν 8 λεπτά και όχι 15 λεπτά. «Με την παρέμβαση μας επιδοτείται το 86% των ιδιοκτητών αυτοκινήτων. Επιδοτούνται και τα δύο αυτοκίνητα στο ίδιο ποσό σε μια οικογένεια, εάν το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 30.000» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράταση και έκπτωση 15% στην επιστρεπτέα

Παράλληλα, όσοι αποπληρώσουν εφάπαξ την ενίσχυση που έχουν λάβει μέσω των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα κερδίσουν επιπλέον έκπτωση 15%. Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το ΥΠΟΙΚ επιδιώκει να δοθεί επιπλέον χρόνος δύο μηνών, δηλαδή έως το τέλος Μαΐου, αντί τέλος Μαρτίου που ισχύει σήμερα, σε όσους έλαβαν ενίσχυση μέσω των Επιστρεπτέων Προκαταβολών για να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό της ενίσχυσης που έχουν λάβει.

Για το επίδομα ρεύματος των φοιτητών διευκρίνισε ότι το μέτρο έχει αναδρομικότητα από τον Ιανουάριο.