Σε ιστορικό υψηλό κινήθηκε ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Eurostat, καθώς διαμορφώθηκε στο 5,8% σε ετήσια βάση, από 5,1% τον Ιανουάριο, εγείροντας ερωτήματα για το πότε θα παρέμβει η ΕΚΤ για να ελαφρύνει τις επιβαρύνσεις που υφίστανται τα πορτοφόλια των καταναλωτών, την ώρα που η εισβολή της Ρωσίας προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.
Όπως φαίνεται από τον πίνακα που ακολουθεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ενισχύθηκε στο 6,3% τον Φεβρουάριο, από 5,5% τον Ιανουάριο.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, ο υψηλότερος πληθωρισμός σε ετήσια βάση για τον προηγούμενο μήνα, καταγράφεται στη Λιθουανία (13,9%), την Εσθονία (12,4%) και το Βέλγιο (9,6%), και ο χαμηλότερος στη Γαλλία (4,1%), τη Φινλανδία και τη Μάλτα (4,3%).
Τα τελευταία στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν την αυξανόμενη πίεση για τα νοικοκυριά της Ευρώπης και αυξάνουν τις πιέσεις και στην ΕΚΤ για το πώς και πότε θα αυξήσει τα επιτόκια, για να βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού.
Η μέτρηση για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία για την ευρωζώνη το 1997.
Βασικός παράγοντας για την εκτόξευση του πληθωρισμού, φυσικά οι τιμές ενέργειας που εκτινάχθηκαν κατά σχεδόν 32%, ενώ το πρόβλημα θα περιπλεχτεί ακόμα περισσότερο με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία που είναι ένας από τους βασικές χώρες παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου έχει υποστεί βαριές κυρώσεις και περιορισμούς, που αυξάνουν τους φόβους για μπλόκο στον εφοδιασμό με πετρέλαιο – αν και κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.