Μαχητικά στην Ουκρανία: Το Κίεβο περιμένει αλλά οι Ευρωπαίοι τελικώς δεν στέλνουν

Αβεβαιότητα επικρατεί γύρω από το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία από χώρες της ΕΕ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είχε δηλώσει προ ημερών ότι θα σταλούν.

Το Κίεβο από την πλευρά του είχε διαμηνύσει πως τα αναμένει, υποστηρίζοντας μάλιστα πως Ουκρανοί πιλότοι έχουν ήδη φτάσει σε ευρωπαϊκά εδάφη, της Πολωνίας για παράδειγμα, για να παραλάβουν τα «δανεικά» αεροσκάφη και να τα οδηγήσουν πίσω στο μέτωπο του πολέμου με τη Ρωσία.

Οι ουκρανικές Αρχές είχαν μάλιστα δώσει και συγκεκριμένα νούμερα, κάνοντας λόγο για συνολικά 70 αεροσκάφη: 28 MiG-29 από την Πολωνία, 12 MiG-29 από την Σλοβακία και 16 MiG-29 από τη Βουλγαρία η οποία Βουλγαρία λέγεται πως θα έστελνε επιπλέον και άλλα 14 Su-25.

Ωστόσο, οι χώρες που υποτίθεται ότι θα έστελναν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, χώρες συγκεκριμένα όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία, τώρα βγαίνουν ανοιχτά και το διαψεύδουν.
Ευρωπαϊκές πηγές αφήνουν μάλιστα να εννοηθεί, μιλώντας στο Politico, ότι όλο αυτό ξεκίνησε από ένα λάθος του Μπορέλ ο οποίος προχώρησε στη συγκεκριμένη δήλωση περί αποστολής μαχητικών στην Ουκρανία χωρίς όμως προηγουμένως να έχουν συμφωνηθεί οι σχετικές λεπτομέρειες με τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη.

Με πληροφορίες από Politico