Ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου και ως εκ τούτου και του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και ελλείψεις στην Ευρώπη, αναμένεται να προκαλέσει ενδεχόμενη στρατιωτική ανάφλεξη στην Ουκρανία.
Ενδεικτικά χθες οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 14% καταγράφοντας υψηλό 2 εβδομάδων στα 88 ευρώ η μεγαβατώρα. Αν και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχαν ξεκινήσει να αποκλιμακώνονται, εμφανίζονται αυξημένες για σήμερα.
Στη Γερμανία διαμορφώνονται στα 155 ευρώ/μεγαβατώρα (αύξηση 51,63%) στη Γαλλία στα 193,44 ευρώ/μεγαβατώρα (αύξηση 3,3%) στην Ολλανδία 202,1 ευρώ/μεγαβατώρα (αύξηση 14,98%), στην Ισπανία 199,94 ευρώ/μεγαβατώρα (αύξηση 9,07%).
Παράγοντες της ενεργειακής αγοράς , εκτιμούν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου, ενδεχομένως να εκτιναχθουν καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 166 ευρώ/μεγαβατώρα, που καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Και αυτό διότι η Ρωσία αποτελεί τον κυριότερο προμηθευτή της Ευρώπης, καλύπτοντας το 40% των εισαγωγών σε φυσικό αέριο, εκ των οποίων το 30% διέρχεται από την Ουκρανία.
Εκτός από το φυσικό αέριο, η κρίση στην Ουκρανία επηρεάζει και τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες πλησιάζουν στα επίπεδα των 100 δολαρίων. Συγκεκριμένα το αμερικανικό αργό WTI χθες βρέθηκε στα 94,74 δολάρια το βαρέλι ενώ το brent στα 95,85 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω μειωμένης προσφοράς και μειωμένων αποθεμάτων.
Σύμφωνα με παράγοντες της ελληνικής αγοράς μια πιθανή ανάφλεξη στην Ουκρανία δεν θα προκαλέσει προβλήματα στον ανεφοδιασμό της ελληνικής αγοράς με ρωσικό αέριο καθώς η τροφοδοσία γίνεται μέσω του αγωγού TurkStream, δηλαδή όχι μέσω των αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία .
Ωστόσο, δεν θα συμβεί το ίδιο και με το κόστος, καθώς οποιοσδήποτε περιορισμός των συνολικών ποσοτήτων ρωσικού αερίου που καταλήγουν στην Ευρώπη , θα είχε ως συνέπεια να αυξηθεί η ζήτηση για υγροποιημένο αέριο (LNG) πανευρωπαϊκά, αυξάνοντας επομένως κατακόρυφα τις τιμές του LNG στα ευρωπαϊκά hub. Οι τιμές LNG σε ευρωπαϊκά hub όπως το ολλανδικό (TTF) αναμένεται να διαμορφωθούν πάνω από τα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφηκαν το περασμένο έτος, όταν οι τιμές έφτασαν μέχρι και τα 180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Ο εκτροχιασμός των τιμών TTF αγγίζει και τη χώρα μας, με δεδομένο κατʼ αρχάς ότι η εγχώρια αγορά καλύπτει μέρος των αναγκών της με spot φορτία LNG. Επίσης, σε αρκετές συμβάσεις αερίου αγωγού, η τιμολόγηση βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στον δείκτη TTF, αυξάνοντας επομένως το κόστος.