Πράσινο φως από Κομισιόν σε Eurogroup για εκταμίευση

Για περαιτέρω πρόοδο στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της κάνει λόγο η Κομισιόν αναφορικά με την 12η μεταμνημονιακή έκθεση της χώρας, προτείνοντας στο Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίουνα αποφασίσει θετικά για το επόμενο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνοδεύεται από εκταμίευση επιστροφών κερδών από ελληνικά ομόλογα.

Οι θεσμοί αξιολογούν θετικά τις επιδόσεις σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών ωστόσο, καταγράφει καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, την Υγεία και τη Δικαιοσύνη.

Αναφορικά με το ύψος των μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι αυτό αναμένεται να περιοριστεί το 2022, με την Ελλάδα ωστόσο να διατηρεί από τα υψηλότερα ποσοστά ενισχύσεων στην ΕΕ και την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού της.

Επισημαίνει παράλληλα, ότι τα μέτρα αλλά και οι επενδύσεις το 2022 πρέπει να προχωρήσουν εξασφαλίζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας. Προτείνεται μάλιστα η διαρκής παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των επενδύσεων. Τέλος, τονίζει τη θετική συνεισφορά στην ανάπτυξη που αναμένεται να προκαλέσει η εκταμίευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης κυρίως στους τομείς της Πράσινης Μετάβασης και της Ψηφιακής αναβάθμισης της χώρας.

«Καμπανάκι» για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες

Στην έκθεσή της για τις Μακροοικονομικές Ανισορροπίες, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει κινδύνους που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο χρέος της, με το άνοιγμα στο εξωτερικό ισοζύγιο, την υψηλή ανεργία καθώς και με παραμέτρους που ενδέχεται να εμποδίσουν την ανάπτυξη της οικονομίας. Η χώρα αποκλίνει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο δημόσιο χρέος, στο μερίδιο αγοράς των εξαγωγών, στις υποχρεώσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, στο ποσοστό ανεργίας και στην πορεία των τιμών.

Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με την Έκθεση και παρά τις πιέσεις που δέχθηκε, τα κόκκινα δάνεια περιορίζονται, ωστόσο παραμένουν οι ανησυχίες για την επόμενη μέρα όταν τα λήξουν τα μέτρα στήριξης λόγω πανδημίας.

Σταϊκούρας: Πιστοποιείται σημαντική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις

«Η Έκθεση διαπιστώνει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κερδίζει έδαφος, παρά τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση» υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και συνεχίζει λέγοντας ότι αυτή «πιστοποιεί ότι η κυβέρνηση σημείωσε σημαντική πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.