Mειώνονται συντάξεις χηρείας

Έως τις 31 Αυγούστου, καλούνται 4.700 συνταξιούχοι του Δημοσίου, που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, να υποβάλλουν ένσταση στον ΕΦΚΑ, συνοδευόμενη από τα -κατά περίπτωση- απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να μην υποστούν περικοπή 50% στην παροχή που λαμβάνουν.

Πρόκειται για δικαιούχους, οι οποίοι πέραν της παροχής χηρείας είτε λαμβάνουν δική τους σύνταξη είτε εργάζονται.

Με βάση τις προβλέψεις του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, οι οποίες διατηρήθηκαν στον νόμο του 2019, αυτή η κατηγορία συνταξιούχων θα λαμβάνει από την 1η Οκτωβρίου το 35% αντί του 70% της σύνταξης του θανόντος.

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο δικαιούχος λαμβάνει για μία τριετία σύνταξη χηρείας, στο 70% της αρχικής. Μόλις παρέλθει η τριετία, αν ο δικαιούχος λαμβάνει άλλη σύνταξη ή συνεχίζει να εργάζεται τότε, αυτόματα η σύνταξη χηρείας μειώνεται κατά 50%, δηλαδή στο 35% της αρχικής.

Το μοντέλο αυτό της προειδοποίησης ένα μήνα πριν πραγματοποιηθεί η περικοπή, θα ακολουθείται εφεξής σε όλες τις περιπτώσεις συντάξεων χηρείας όπου θα διαπιστώνεται ότι παρήλθε η τριετία και υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δικαιούχος δεν πληροί τις προϋποθέσεις.