Ταρακουνάει την Ευρώπη ο Βαρουφάκης

Σε συνέντευξή του το πρωί της Παρασκευής (27/2), ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση του Eurogroup, κάνοντας μια δήλωση “βόμβα” για τους ευρωπαϊκούς παράγοντες – θεσμούς.

Γεμάτη ασάφειες η λίστα που παραδώσαμε στους θεσμούς. Η συμφωνία είναι γεμάτη από δημιουργικές ασάφειες. Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφειες για να μπορεί η συμφωνία να περάσει από τα Κοινοβούλια τους! Φύλλο συκής το κείμενο που στείλαμε, προκειμένου να τελειώσει το Μνημόνιο και όχι προγραμματικές δηλώσεις“, συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη μη ανάλυση της λίστας των μεταρρυθμίσεων, που στάλθηκε στους θεσμούς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Αναφερόμενος στην Κομισιόν και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς ο Υπουργός σχολίασε πως “η Κομισιόν είναι δέσμια του Eurogroup, Κομισιόν που είναι η Ευρώπη των λαών. Δεν ζούμε σε μία πραγματική Δημοκρατία. Ο τρόπος που λειτουργεί το Eurogroup δεν συνάδει με το όραμα που είχε ο Καραμανλής όταν μας έβαζε στην Ε.Ε.“, τόνισε.

Σχολιάζοντας το κοινό κείμενο των Γιάννη Μηλιού, Σπύρου Λαπατσιώρα και Δημήτρη Σωτηρόπουλου, που σε κάποιοι σημείο του κάνει λόγο μόνο για αλλαγή της ορολογίας στη νέα συμφωνία με τους δανειστές, είπε πως “στεναχωριέμαι όταν ακούω από το δικό μας εσωτερικό το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας” και συμπλήρωσε ότι “αυτοί δεν είναι Κυβέρνηση“.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης επανέρχεται στο θέμα της “δημιουργικής ασάφειας” επί του τελικού κειμένου για την έγκριση της παράτασης της δανειακής σύμβασης, λέγοντας πως “δεν ήταν μόνο δική μας επιδεξιότητα η “δημιουργική ασάφεια” ήταν και δική τους“.

Για την αντίδραση του Μανώλη Γλέζου, ο Υπουργός ανέφερε: “Είμαι πεπεισμένος, πως αν μπορούσαμε να κάτσουμε σ’ ένα τραπέζι για μία ώρα και να μιλήσουμε, θα καταφέρναμε να τον πείσουμε“.

Για την αύξηση του ΦΠΑ ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε: “Δεν θα αυξηθεί στα νησιά. Δεν θα αυξηθεί στα φάρμακα. Δεν θα αυξηθεί στις παραμεθόριες περιοχές. Δεν θα αυξηθεί στα τρόφιμα. Δεν θα αυξηθεί στα βιβλία και στα έντυπα”. Σε ερώτηση πού θα αυξηθεί απάντησε: “Θα ψάξω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση“.

Ο κ. Βαρουφάκης κατέστησε σαφές ότι το Σαββατοκύριακο θα τελειώσει ο νόμος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τονίζοντας ότι θα επιβραβεύονται όσοι ήταν συνεπείς στις πληρωμές τους. Τέλος, απέφυγε να αναφερθεί σε δημοσιονομικούς στόχους, εφόσον δεν είναι βέβαιος για την επίτευξή τους.

Ο κ. Βαρουφάκης, δεν ήταν εξίσου σαφής, για το εάν στις εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, που επίσης υπάγονται στο 6,5% και για τα οποία η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε προτείνει την αύξηση του συντελεστή στο 13%.

Για το ασφαλιστικό, υπογράμμισε πως θα βάλει φρένο σε μέτρα όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και ιδίως για τους ασθενέστερους. Τόνισε πάντως πως το ασφαλιστικό δεν μπορεί να προχωρήσει και να επιβιώσει μακροπρόθεσμα χωρίς τομές. Έκανε λόγο για προστασία των ασθενέστερων και χρηματοδότησης, συνδέοντας τη χρηματοδότηση του συστήματος με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω μιας αναπτυξιακής τράπεζας όπως στο παρελθόν ήταν η ΕΤΒΑ. Ο κ. Βαρουφάκης, υποστήριξε πως μέσω της επιστολής για παράταση της δανειακής συμφωνίας εξασφαλίζεται και η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του, ο κ. Βαρουφάκης, αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική κρίση, μοιράστηκε μια σκέψη του, (όπως χαρακτηριστικά είπε), για παροχή ειδικής κάρτας, πιστωμένης με ποσό, που θα ανανεώνεται ανά βδομάδα, σε ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας, προκειμένου αυτοί να έχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία, δημόσιο και super market.

Τέλος, καταλήγοντας και μετά από ερώτηση για την εικόνα που έχουν δημιουργήσει τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, είπε: “Ποτέ δεν συμπαθούσα το star system, δεν πρόκειται να παγιδευτώ στην εικόνα μου, γιατί δεν τη βλέπω“.