OΠΕΚΑ: Ηλεκτρονικές προσφυγές, αλλά και εμπόδια

Ηλεκτρονική προσφυγή κατά των διοικητικών πράξεων των οργάνων του ΟΠΕΚΑ θα μπορούν να ασκούν οι ενδιαφερόμενοι, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, με πρόσβαση από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), με την συμπλήρωση του τυποποιημένου σχεδίου και με τη χρήση των κωδικών- διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (κωδικοί TAXISnet).

Σύμφωνα με σχετική ΚΥΑ, η προσφυγή αφορά αποφάσεις-πράξεις του ΟΠΕΚΑ για χορήγηση, απόρριψη, διακοπή, ανάκληση, τροποποίηση και καταλογισμό-συμψηφισμό των πάσης φύσεως προνοιακών παροχών (επιδομάτων, οικονομικών ενισχύσεων ή συντάξεων) και ασκείται σε προθεσμία τριών μηνών από την κοινοποίηση των αποφάσεων και πράξεων.

Ωστόσο, από την απόφαση προκύπτουν τρία ζητήματα τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας:

Προκειμένου να εφαρμοστούν οι προβλέψεις της απόφασης απαιτείται να προηγηθεί η διασύνδεση του συστήματος με την ΗΔΙΚΑ, η οποία διαχειρίζεται, συντηρεί και αναβαθμίζει, αν απαιτείται, το σύστημα.

Η αρμόδια υπηρεσία κοινοποιεί την πράξη είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε μέσω μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερομένου. Το τεκμήριο νόμιμης κοινοποίησης, είναι μαχητό και ανατρέπεται, μόνον εφόσον ο ενδιαφερόμενος αποδείξει ότι δεν έλαβε το μήνυμα (sms) ή την ειδοποίηση (email) στο χρονικό σημείο, από το οποίο εκκινεί η προθεσμία των δέκα ημερών.

Μετά την ειδοποίηση που λαμβάνει ο αιτών/ωφελούμενος δύναται να προσέρχεται στο Κέντρο Κοινότητας του τόπου κατοικίας του ή στις αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου Δήμου ή σε ΚΕΠ, (σε περίπτωση που η κοινοποιηθείσα πράξη αφορά σε παροχή του Ο.Π.Ε.Κ.Α., η αίτηση για την χορήγηση της οποίας διεκπεραιώνεται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, με την οποία τα Κ.Ε.Π. είναι ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένα) και να παραλαμβάνει από εξουσιοδοτημένο χρήστη της ηλεκτρονικής εφαρμογής της οικείας παροχής την κοινοποιηθείσα πράξη σε έντυπη μορφή.