Εν μέσω πανδημίας, χάνεται δυστυχώς φέτος, ο “χρυσός” τζίρος των Χριστουγέννων, καθώς η αγορά δεν θα ανοίξει τουλάχιστον έως τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, ενώ την ίδιαστιγμή, η νυχτερινή διασκέδαση και τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά έως ότου ξεκινήσει ο εμβολιασμός, όπως ξεκαθάρισε χθες Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το οικονομικό επιτελείο αναμένει τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ύφεσης του τρίτου τριμήνου προκειμένου να έχει καλύτερη εικόνα τόσο για το ποια ήταν η κατάσταση της οικονομίας λίγο πριν ξεκινήσει το δεύτερο lockdown.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και ο βασικός στόχος της κυβέρνησης
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα βοηθήσουν ώστε να υπάρξει μια καλύτερη εικόνα για το ύψος της ύφεσης φέτος, η οποία σύμφωνα με τον προϋπολογισμό εκτιμάται στο 10,5%.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το α΄6μηνο η ύφεση διαμορφώθηκε στο 7,9%.
Στο μεταξύ, βασικός στόχος της κυβέρνησης όλη αυτή την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, είναι να παρέχεται ρευστότητα. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή έχει αποδειχθεί ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας. Ωστόσο νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο Δεκέμβριο με αρκετές φορολογικές υποχρεώσεις, οι οποίες δεν αναστέλλονται, όπως
- Ο φόρος εισοδήματος (400 εκατ. ευρώ)
- ΕΝΦΙΑ (425 εκατ. ευρώ)
- Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων (400 εκατ. ευρώ)
Και όλα αυτά, σε συνδυασμό βέβαια, με την καταβολή δόσεων από ρυθμίσεις οφειλών.
Τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας: Το ΑΕΠ αυξήθηκε στο Γ’ τρίμηνο, αλλά σε ετήσια βάση η ύφεση φθάνει το 11,7%
Ωστόσο, σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 11,7%, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Δεκεμβρίου 2020, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε μείωση κατά 9,6% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2019.
Τα στοιχεία για το 3ο τρίμηνο 2020 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ, όπως επισημαίνει η Αρχή. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η συρρίκνωση της οικονομίας κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 φθάνει το 8,5%.
Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει πως τα στοιχεία για το 3ο τρίμηνο 2020 αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 4ο τρίμηνο 2020 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνον το χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.).
Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:
Τριμηνιαίες μεταβολές
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 14,0% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.
- Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 10,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 39,2%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 12,2%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,4%.
Ετήσιες μεταβολές
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 44,9% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 80,0%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 6,4% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 18,1%.