Η Ελλάδα καθίσταται κόμβος του παγκόσμιου Cloud (υπολογιστικού «νέφους»), το οποίο αποτελεί τον πυρήνα της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα επένδυση της Microsoft, που θα γίνει στην Αττική και η οποία, όπως είπε, «ταξιδεύει τη χώρα μας στον 21ο αιώνα». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα έχει τον ήλιο της, τώρα αποκτά και το cloud της».
«Παρά τα σύννεφα της πανδημίας φτάσαμε σε μια καινούρια επένδυση», επισήμανε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «η ίδρυση σε μια χώρα ενός Κέντρου Δεδομένων από μια εταιρεία όπως η Microsoft, την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό». Εκτίμησε δε, ότι το όφελος για την ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε βάθος δεκαετίας.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι όλοι οι Έλληνες να βρίσκονται με τους νικητές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», κάτι που δεν είχε συμβεί με τις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις. Επεσήμανε ότι «η χώρα μας θα είναι μια από τις λίγες στον κόσμο που φιλοξενούν τέτοια Data Centers» και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις για την απασχόληση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την επιστημονική έρευνα, την ανακοπή της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain) κ.α.
Είναι σημαντικό, όπως είπε, να αποθηκεύονται με ασφάλεια μεγάλοι όγκοι δεδομένων (bid data) στην ίδια τη χώρα μας, κάτι σημαντικό για το Δημόσιο και τους πολίτες, το οποίο αναμένεται στην πορεία να φέρει μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και χαμηλότερο κόστος, χάρη στην παραμονή των δεδομένων στην Ελλάδα.
Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ. Η εταιρεία πρόκειται να δημιουργήσει ένα μεγάλο Κέντρο Δεδομένων (Data Center), που θα αποθηκεύει και διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing).
Θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη.
Όπως είπε ο κ.Σμιθ, «είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα», τονίζοντας Πρόκειται για «τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια της παρουσίας της στη χώρα». Υπογράμμισε ότι η επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία, για να επισημάνει: «Δεν το κάνουμε σε πολλές χώρες, μάλιστα το κάνουμε το 2020, μια χρονιά με προκλήσεις».
Το κέντρο δεδομένων θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες.
Το χρονικό των διαβουλεύσεων
Μπορεί η συμφωνία μεταξύ της Microsoft και της Κυβέρνησης για τη δημιουργία του πρώτου datacenter region στα Βαλκάνια να κρατήθηκε μέχρι το τέλος ως επτασφράγιστο μυστικό, αλλά η προετοιμασία ήταν πυρετώδης και διήρκεσε μήνες. Για την ακρίβεια, όλα ξεκίνησαν πριν 9 μήνες όταν ο Πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος το ετήσιο συνέδριό του Νταβός, συνάντησε για πρώτη φορά τον Πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith. O κ. Smith, ο οποίος είχε και στο παρελθόν επισκεφθεί τη χώρα μας, σχημάτισε πολύ θετική εντύπωση για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που του παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε αυτή τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός του κατέθεσε ως πρόταση να κατασκευάσει η Microsoft data center στην Ελλάδα. Αν και η χώρα μας δεν βρίσκονταν στον αρχικό σχεδιασμό που είχε κάνει η Microsoft για την επέκταση του δικτύου των data centers της, αυτό άλλαξε στην πορεία. Τη συνάντηση στο Davos διαδέχθηκε η επίσκεψη του Brad Smith στην Αθήνα στα τέλη Φεβρουαρίου, στο τελευταίο ταξίδι που έκανε ο Πρόεδρος της Microsoft πριν το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ακολούθησαν αρκετές τηλεδιασκέψεις για να φτάσουμε τελικά στη συμφωνία, η οποία επισφραγίστηκε με την από κοινού παρουσίαση της από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Microsoft, στο πρώτο του ταξίδι μετά την πρώτη φάση της πανδημίας.
Οι συντελεστές για την προετοιμασία της επένδυσης
Πολλοί συντέλεσαν στο σημαντικό αυτό αποτέλεσμα: Από το Μαξίμου κεντρικό συντονιστικό ρόλο είχε ο Προιστάμενος του Οικονομικού Γραφείου Αλέξης Πατέλης, ο οποίος ήταν και στην αρχική συνάντηση στο Νταβός αλλά και σε όλες τις επόμενες. Καίριος ήταν ακόμη ο ρόλος του Διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη στις εμπιστευτικές επαφές.
Από την πλευρά της Microsoft, κλειδί στην υποστήριξη της χώρας μας στον πολυεθνικό κολοσσό είχε ο CEO της Microsoft Ελλάδος, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος και η ομάδα πέριξ του, που στήριξαν με κάθε τρόπο την προσπάθεια να έρθει η επένδυση στην Ελλάδα. Ενώ ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ανέλαβαν διαπραγματεύσεις με τις ομάδες της Microsoft ανα τον κόσμο οι οποίες έπρεπε να πειστούν και για την τεχνολογική και επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας.
O οδικός χάρτης της επένδυσης, που οδηγεί την Ελλάδα στην 4η βιομηχανική επανάσταση
Η data center region, όπως ονομάζονται τα συμπλέγματα data center της Microsoft, θα χωροθετηθεί στην Αττική. Η κατασκευή τριών διακριτών μονάδων επιλέγεται ως λύση για να τηρηθούν οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε ένα εξ αυτών λόγω φυσικής καταστροφής (π.χ. σεισμός) ή άλλον λόγο. Παράλληλα, λόγω και της πολιτικής του «αρνητικού αποτυπώματος» CO2 (carbon negative) της εταιρείας, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η πράσινη ενέργεια για τη λειτουργία τους.
Πέρα από τα datacenters
Η εγκατάσταση του συμπλέγματος των data centers εντάσσεται στη στρατηγική συμφωνία #GrforGrowth η οποία περιλαμβάνει πολλές ακόμη δράσεις. Η πιο σημαντική είναι η κατάρτιση και πιστοποίηση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως επίσης φοιτητών και ανέργων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία σχεδιάζει να εκπαιδεύσει πάνω από 20 χιλ δημοσίους υπαλλήλους και 20 χιλ. από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στόχος είναι να καταρτιστούν συνολικά 100 χιλ.
Η συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού
Ακόμη, υπό εξέλιξη βρίσκεται συνεργασία μεταξύ της Microsoft και του Υπουργείου Πολιτισμού με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω ψηφιακών εφαρμογών που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και την επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) στην Αρχαία Ολυμπία.