Μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 20% και από 13% σε 10% από το 2021 μελετά η κυβέρνηση

Μείωση του ΦΠΑ από 24% στο 20% και από το 13% στο 10% για τον χαμηλό συντελεστή από το 2021 μελετά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η “Καθημερινή”, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ θα συνοδευτεί από την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κανονιστικών αποφάσεων και κινήτρων για τους φορολογούμενους.

Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το σύνολο της οικονομίας θα υποχρεωθεί να διαθέτει μηχανήματος POS, ενώ ταυτόχρονα μέτρα τα οποία πάγωσαν εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης θα ξαναβγούν από το συρτάρι.

“Σαφάρι” από την ΑΑΔΕ 

Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ εφαρμόζει ετήσιο πρόγραμμα ελέγχου για τα δύο τελευταία χρόνια, προκειμένου να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, σε επαγγελματικούς τομείς με μεγάλο χάσμα ΦΠΑ και εισοδήματος για ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μεγάλη αύξηση του ελλείμματος ΦΠΑ στην Ελλάδα σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ε.Ε. Συγκεκριμένα το έλλειμμα ΦΠΑ από 4,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2014 έφθασε το 2017 στα 7,4 δισ. ευρώ, κάτι που οφείλεται στην αύξηση της φοροδιαφυγής συνεπεία των υψηλών συντελεστών ου εφαρμόζονται στη χώρα μας.

Όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών τα ηλεκτρονικά βιβλία και η ηλεκτρονική τιμολόγηση αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά τις απώλειες εσόδων από ΦΠΑ. Με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος, η εφορία αποκτά ένα ισχυρό ηλεκτρονικό μάτι στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, αφού θα βλέπει, θα ελέγχει και θα διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών.

Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών θα ξεκλειδώνει άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.