Την απόσυρση λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup ενός σχεδίου απόφασης που παρουσίασε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και το οποίο η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να υπογράψει κατήγγειλε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, λίγη ώρα μετά το ναυάγιο στο Eurogroup όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα. Το προσχέδιο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, έκανε λόγο για μια τετράμηνη παράταση της δανειακής συμφωνίας, ανέφερε ότι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης αυτούς τους τέσσερις μήνες θα ήταν μια τελική συμφωνία και ότι η Κομισιόν θα παρείχε τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα. Αίτημα για τέτοιου είδους παράταση, δήλωσε, η ελληνική πλευρά ήταν διατεθειμένη να το υπογράψει.
Εντούτοις, λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup ο πρόεδρος του σώματος Γερούν Ντάισελμπλουμ απέσυρε το κείμενο αυτό και παρουσίασε ένα άλλο κείμενο που ήταν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση και δεν θα μπορούσε να το υπογράψει η ελληνική πλευρά εφόσον έκανε λόγο για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, το οποίο έχει αποσταθεροποιήσει η Ελλάδα και έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης. Η υπογραφή ενός τέτοιου κειμένου θα ήταν σε αναντιστοιχία με τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση εξελέγη καθώς αναφέρεται σε παράταση ενός προγράμματος που η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Σημείωσε ότι επιπλέον το κείμενο που τελικά προτάθηκε κάνει λόγο για «κάποια ευελιξία», την οποία όμως δεν προσδιορίζει και δεν την προσδιόρισαν οι συγγραφείς του ούτε όταν τους ζητήθηκε να το κάνουν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κλήθηκε να κυβερνήσει και να κάτσει στο τραπέζι με τους εταίρους σε πνεύμα συνεργασίας ταυτόχρονα όμως ν’ αντιμετωπίσει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, των ανθρώπων της και να την οδηγήσει σε ανάκαμψη. Επαναδιατύπωσε την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης προς όλους τους πιστωτές καθώς και τη δέσμευση, εκ μέρους της, να μην αναλάβει καμία δράση αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα η οποία θα μπορούσε να απειλήσει με δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Το μόνο που ζήτησε η ελληνική πλευρά ήταν να μην κληθεί να επιβάλει μέτρα που δεν θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως πχ η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό ή η περαιτέρω μείωση των συντάξεων.
Ανέφερε ότι όντως υπάρχει μια δανειακή σύμβαση, η οποία συνοδεύεται από όρους συμβατικούς. Για τους επόμενους τέσσερις μήνες, η ελληνική πλευρά ζήτησε «να μην προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν βλαπτικές σε επίπεδο σταθερότητας». Στο διάστημα αυτών των τεσσάρων μηνών, είπε ο κ. Βαρουφάκης, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα έδαφος για μια νέα σύμβαση. «Δεν πρέπει να αντιμετωπισθούμε ως αποικία χρέους αλλά ως ισότιμος εταίρος», κατέληξε και προσέθεσε ότι μόνη της η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να θέσει όρους και προϋποθέσεις έτσι ώστε να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης με τους εταίρους.
Επανέλαβε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη και διατεθειμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπάρξει μια έντιμη συμφωνία με όλες τις δεσμεύσεις, αρκεί να μην επιδεινώνει την ήδη υπάρχουσα κρίση στην ελληνική κοινωνία. Τόνισε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να εργάζεται προς ένα αδιέξοδο που θα ήταν μη επωφελές και για το σύνολο των Ευρωπαίων. Τόνισε ότι στην ιστορία της η ΕΕ δεν προχώρησε ποτέ μέσα από τη διατύπωση απόλυτων θέσεων, και εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός των επομένων ημερών θα επικρατήσει πνεύμα συναίνεσης και αλληλεγγύης.
Διευκρίνισε, πάλι, ότι αυτό που ζητά η Αθήνα είναι μια τέτοια διατύπωση που θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να συνεχίσουν να ψάχνουν κοινό έδαφος τονίζοντας ότι έχει αποδεχτεί τις υποχρεώσεις της για το κράτος τις έχει υπογράψει. Η δημοκρατία, όμως, αλλάζει ορισμένα προϋποθέσεις και επιβάλλει να υπάρξει συγκερασμός και αντιτιθέμενων θέσεων αλλιώς η αρνητική επίπτωση αφορά όλη την Ευρώπη. Επέμεινε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπλοφάρει και δεν παίζει με κάτι τόσο σημαντικό όσο το μέλλον και η προοπτική της Ευρώπης.
Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι δεν θα επιμείνουν μέχρι τέλους τα αδιέξοδα και ότι και οι δύο πλευρές θα καλύψουν το μισό του δρόμου μέχρις ότου να βρεθεί μια έντιμη λύση, επιμένοντας ότι η Αθήνα επιζητεί μια φράση, μια διατύπωση που θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να μπορέσουν να προχωρήσουν υπερβαίνοντας τα αδιέξοδα. Εκτίμησε ότι τις επόμενες 48 ώρες θα υπάρξει κινητικότητα και θα βρεθεί μια τέτοια διατύπωση που θα προχωρήσει σε ένα συμβόλαιο καλό για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη υπογραμμίζοντας, πάλι, ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωζώνης και θα παραμείνει αλλά και ότι η κυβέρνηση είναι πλήρως ευρωπαϊκά προσανατολισμένη.