Πως ερμηνεύει το Geo Routes τις ανησυχίες και τις πιθανές συμπεριφορές των ταξιδιωτών στην εποχή του Covid-19

Η προσωποποιημένη λύση του "Destination Me", προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες όσων αναζητούν να ανακαλύψουν, να βιώσουν και να αισθανθούν την γοητεία της ‘άλλης’ Ελλάδας με ασφάλεια και ιδιωτικότητα.

Του Γιάννη Μπαλακάκη, 

Πρόεδρος του GeoRoutes Cultural Heritage Journeys υπό την αιγίδα της EEE UNESCO, Επικεφαλής Οργανωτικής Επιτροπής του AgriBusiness Forum 

Αναμφίβολα, στην εποχή του Covid-19, η βιομηχανία των ταξιδίων, του τουρισμού και των εκδηλώσεων, συγκαταλέγονται στους τομείς εκείνους οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο, μάλιστα σε βαθμό τέτοιο όπου κυβερνήσεις, φορείς και επαγγελματίες του χώρου να διατυπώνουν σοβαρές ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις και την επίδραση τους στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.

Σειρά σεναρίων (βλ. UNWTO 20/5/2020) εκτιμούν ότι η ενδεχόμενη πτώση των παγκοσμίων εσόδων μπορεί να φθάσει έως 1 τρις δολάρια ΗΠΑ, των αφίξεων έως 1 δις ταξιδιώτες, η δε απώλεια θέσεων έως 120 εκατομμύρια εργαζόμενους. Εκείνο ωστόσο που περιπλέκει την κατάσταση περισσότερο, είναι η αντίληψη των ταξιδιωτών σχετικά με την ασφάλεια, την προστασία και την πιθανή ανάγκη για ιδιωτικότητα εν μέσω και μετά την εποχή του Covid-19. Αυτό αποτελεί κρίσιμο ερώτημα, και φυσικά σημαντική πρόκληση για την επιβίωση και την ανάκαμψη του κλάδου.

Στο αχαρτογράφητο αυτό τοπίο, εμείς στο Geo Routes πιστεύουμε ότι θα ανακύψουν νέες συνθήκες που μπορεί να μεταβάλλουν το μέλλον του τουρισμού, στο πρίσμα της αυξανόμενης ανάγκης των ταξιδιωτών για περισσότερο προσωπικό χώρο, αποφυγή συνωστισμού, πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων συνθηκών κοκ. Εκτιμώντας τα παραπάνω, καταλήξαμε σε μία απόλυτα προσωποποιημένη λύση, το “Destination Me”, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες όσων αναζητούν να ανακαλύψουν, να βιώσουν και να αισθανθούν την γοητεία της ‘άλλης’ Ελλάδας με ασφάλεια και ιδιωτικότητα.

Ετσι, από την 1η Ιουλίου 2020, το “Destination Me” του Geo Routes προβλέπει:

  • Τα 30 οδοιπορικά πολιτιστικής κληρονομιάς του Geo Routes για την Αθήνα και την Ελλάδα -που τελούν υπό την αιγίδα της Ε.Ε.Ε. για την UNESCO- παρέχονται μόνο ιδιωτικά, για ζευγάρια (2 άτομα) και οικογένειες/παρέες (έως 6 άτομα). Ανάμιξη ή συμμετοχή τρίτων δεν επιτρέπεται.
  • Οι διανυκτερεύσεις γίνονται σε επιλεγμένα καταλύματα, τα περισσότερα εξ΄αυτών με λιγότερο από 20 δωμάτια.
  • Όλα περιλαμβάνουν εμπεριστατωμένες ξεναγήσεις & επισκέψεις από έμπειρους συνοδούς/ξεναγούς, οι οποίοι θα φροντίζουν για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των ταξιδιωτών και άλλων παρευρισκομένων.  
  • Οι μεταφορές γίνονται με έμπειρους οδηγούς και μόνο με taxis, vans, minibuses.
  • Τα οδοιπορικά επικεντρώνονται κατά βάση σε όχι μαζικές τουριστικά περιοχές της Ελλάδας, προβάλουν την πολιτιστική κληρονομία και συμβάλλουν στον διαπολιτιστικό διάλογο μεταξύ ταξιδιωτών και τοπικής κοινωνίας.
  • Οργανωμένα ταξίδια (groups) δεν θα είναι διαθέσιμα (θα παρέχονται μόνο σε εταιρίες ή ενώσεις).

Πως εκτιμά το Geo Routes τις αντιλήψεις & συμπεριφορές των ταξιδιωτών στο εγγύς μέλλον;

Το 2011, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Geo Routes προχώρησε συστηματικά στην δημιουργία πολιτιστικών και περιβαλλοντικών οδοιπορικών-υπό την αιγίδα της Ε.Ε.Ε. για την UNESCO- στον άξονα πολιτισμός-τουρισμός-ανάπτυξη. Με 35 χρόνια εμπειρίας στον τουρισμό, στην επικοινωνία και στην διοργάνωση μεγάλων γεγονότων ανά τον κόσμο, συνεχίζουμε να αναλύουμε τάσεις, προκλήσεις, κινδύνους και ευκαιρίες στους τομείς αυτούς. Αναφορικά με τις αντιλήψεις, τις συμπεριφορές των ταξιδιωτών και τον αντίκτυπο στις μελλοντικές τους αποφάσεις, εκτιμούμε τα παρακάτω (τα σημεία 1-10 έχουν ενσωματωθεί στο “Destination Me”):

  1. Αυξημένη ευαισθητοποίηση στα πρότυπα καθαριότητας, υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους επίσκεψης.
  2. Βούληση για περισσότερη (κοινωνική) απόσταση και ιδιωτικότητα στη διάρκεια του ταξιδίου ή των διακοπών.
  3. Ζήτηση για εξατομικευμένες (μπουτίκ) υπηρεσίες και εμπειρίες. Μείωση ζήτησης στα ομαδικά ταξίδια.
  4. Πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις συνθήκες στο ταξίδι και οπωσδήποτε στον προορισμό.
  5. Φύση, περιβάλλον και χώροι χωρίς συνωστισμό καθίστανται περισσότερο ασφαλείς και ελκυστικοί.
  6. Το ταξίδι με αυτοκίνητο θεωρείται ασφαλέστερο και οι κοντινές αποδράσεις θα ευνοηθούν κατά κόρον.
  7. Στη γαστρονομία, η μεσογειακή κουζίνα παίρνει προβάδισμα. Οι ethnicθα αντιμετωπίσουν δυσκολίες.
  8. Οι πολιτιστικές εμπειρίες θα επικρατήσουν των σωματικών δραστηριοτήτων. Διακοπές ναι, αλλά διαφορετικά.
  9. Το ταξίδι σε οποιονδήποτε προορισμό, δεν θα αντικατασταθεί ποτέ από οποιοδήποτε ψηφιακό ταξίδι.
  10. Η κρίση στον κλάδο ίσως διαρκέσει έως 2 χρόνια. Εως τότε, θα καθίσται μία νέα πραγματικότητα στη ζωή μας.
  11. Αυξημένα επίπεδα άγχους και ανησυχίας. Φόβοι μόλυνσης από τον ιό ή/και καραντίνας μακριά από το σπίτι.
  12. Προτεραιότητα σε εσωτερικές & μικρές αποδράσεις. Αποφυγή ταξιδίων στο εξωτερικό ή σε πολύβουες περιοχές.
  13. Αποφυγή πτήσεων. Οι έλεγχοι υγείας -μαζί με αυτούς της ασφάλειας- ταλαιπωρούν περαιτέρω τους ταξιδιώτες.
  14. Μείωση στα επαγγελματικά ταξίδια. Οι τηλεδιασκέψεις αντικαθιστούν συνεχώς τις προσωπικές συναντήσεις.
  15. Τα εκπαιδευτικά (σχολικά) ταξίδια θα μειωθούν λόγω φόβου για την ασφάλεια των παιδιών, παρά για το κόστος.
  16. Τα αεροπορικά ταξίδια θα γίνουν ακριβότερα εξαιτίας των μέτρων ασφάλειας και βιωσιμότητας των εταιριών.
  17. Οι κρουαζιέρες θα πληγούν περισσότερο, λόγω της ανασφάλειας εγκλωβισμού σε περιχαρακωμένους χώρους.
  18. Οι επαγγελματίες του τουρισμού θα προβούν σε σημαντικές προσφορές και ίσως παύσουν να είναι αλαζονικοί και άκαμπτοι απέναντι στους πελάτες.

 

Σχετικά με το Geo Routes Cultural Institute

Το Geo Routes Cultural Institute είναι μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός (ΑΜΚΕ), του οποίου τα θεματικά οδοιπορικά και εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα τελούν υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και αποσκοπούν στην ανάδειξη της ‘άλλης’ Ελλάδας, στην προβολή της πολιτιστικής της κληρονομιάς και στον διαπολιτιστικό διάλογο μεταξύ επισκεπτών και της τοπικής κοινωνίας.

Από το 2013, τα οδοιπορικά του Geo Routes αποτελούν μοντέλο “Βέλτιστης Πρακτικής” της Unesco, στο πλαίσιο του προγράμματος “Πολιτισμός-Τουρισμός-Ανάπτυξη”. Το Geo Routes εξειδικεύεται στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και υλοποίηση οργανωμένων ταξιδίων πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και εκδηλώσεων πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συμμετέχει σε διεθνή fora και παρέχει τεχνογνωσία για την περιφερειακή ανάπτυξη, τον σχεδιασμό διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος και το branding προορισμών, με σεβασμό των τοπικών κοινωνιών, την προστασία της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και την υπεύθυνη διαχείριση των περιβαλλοντικών πόρων.

Το Geo Routes είναι ο φορέας διοργάνωσης των διεθνών συνεδρίων Balkans & Black Sea Cooperation Forum & AgriBusiness Forum.