Δυναμική ανάκαμψης από την πρόταση της Κομισιόν - Χαμόγελα στην Αθήνα

Χαμόγελα και αισιοδοξία έχει φέρει στην Αθήνα η πρόταση της Κομισιόν – που θεωρείται ότι βασίζεται στο “Σχέδιο Μέρκελ Μακρόν”, αλλά και που σαφώς δείχνει να επηρεάστηκε και από την πίεση που άσκησαν ο κ. Μητσοτάκης και οι άλλοι ηγέτες του Νότου στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση της Κομισιόν αποτελεί ένα σημαντικό βήμα αλληλεγγύης και το πιο σημαντικό στοιχείο του πακέτου δεν είναι το ποσό, αλλά η ίδια η ιδέα, όπως επισημαίνει το economico.gr.

Σε ότι έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση της εθνικής οικονομίας, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι δημοσιονομικές μεταφορές θα αφορούν σε ένα μεγάλο ποσοστό  επιχορηγήσεις, ενώ τα δάνεια θα χρηματοδοτηθούν από χρέος που θα φέρει σχεδόν μηδενικά επιτόκια.

Άλλο σημαντικό όφελος είναι ότι το νέο χρέος (των περίπου 9 δισ. ευρώ) θα εκδοθεί σε πολύ μεγάλες λήξεις (τουλάχιστον 20 ετών) και με σημαντική πιθανότητα οι λήξεις να μετακυλιστούν (roll over), όταν έρθει η ώρα τους.

Η πρόταση της Κομισιόν θεωρείται ότι δημιουργεί νέες συνθήκες  για την ελληνική οικονομία καθώς περιορίζει σημαντικά τις όποιες ανησυχίες μετά την πανδημία και δημιουργεί δυναμική ανάκαμψης.