Τι μας λέει η Κομισιόν για τα οικονομικά μας, πώς παίζει με το δράμα μας ο Τσίπρας & γιατί ο Σταϊκούρας κάνει λάθος
Η ανακοίνωση της Κομισιόν για τη (μεγάλη) ύφεση που αναμένεται στην Ελλάδα, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και καιρό το ΔΝΤ μας έχει προειδοποιήσει για ύφεση 10%, ενώ πολλοί διεθνείς Οίκοι αναφέρονται σε υψηλότερα νούμερα.
Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμούν ότι η χώρα μας θα είναι ο αδύνατος κρίκος μεταξύ των οικονομιών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφοντας ύφεση της τάξης του – 9,7% το 2020 έναντι έναντι – 7,7% κατά μέσο όρο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακολουθεί με -9,5% η Ιταλία και με -9,4% η Ισπανία. Για το 2021 η Κομισιόν προβλέπει ότι θα υπάρχει ισχυρή ανάκαμψη με άνοδο του ελληνικού ΑΕΠ κατά 7,9%.
Οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι χειρότερες ακόμα και από το δυσμενές σενάριο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες και το οποίο προβλέπει ύφεση της τάξης του 7,9%, ενώ στο βασικό σενάριο του κ. Σταϊκούρα η ύφεση περιορίζεται στο 4,7%.
- Η οικονομία της Ελλάδας αναμένεται να πληγεί σοβαρά από την πανδημία του κοροναϊού, τονίζει η Κομισιόν στην έκθεση της, λόγω της σημασίας του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα και το υψηλό ποσοστό των πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.
Όπως τονίζει στην έκθεση της η Κομισιόν αν και η Ελλάδα ξεκίνησε το 2020 με το δεξί με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη σταμάτησε εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών παγκοσμίως.
Αν και η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα ευρείας κλίμακας για να προστατεύσει την αγορά εργασίας ωστόσο, θα μπορούσαν και πάλι να χαθούν περίπου 160.000 θέσεις εργασίας λόγω της κρίσης και το ποσοστό της ανεργίας θα μπορούσε να αυξηθεί στο 20% το 2020.
Ωστόσο,οι παραπάνω προβλέψεις δείχνουν ότι πρόκειται για παροδικό σοκ για αυτό η επαναφορά είναι γρήγορη. Η μερική ανάκαμψη το 2021 αναμένεται, κατά την Κομισιόν, να έχει θετικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, φέρνοντας το ποσοστό της ανεργίας κοντά στο 16,5%.
Ο “αδιόρθωτος” Αλέξης Τσίπρας και η κριτική του
Οι εκτιμήσεις αυτές άναψαν φωτιές στο πολιτικό σκηνικό, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να αξιοποιήσει επιλεκτικά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν, φορτώνοντας στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση την ευθύνη των έκτακτων οικονομικών εξελίξεων. Αγνοώντας ο κ. Τσίπρας (από την ανακοίνωση της Κομισιόν, αλλά και τις συναφείς άλλων διεθνών οργανισμών) τις αιτίες της ξαφνικής διεθνούς ύφεσης, που άλλωστε έχει χτυπήσει και τις πλέον ισχυρές οικονομίες του κόσμου – αλλά και την επισήμανση των Βρυξελλών ότι “η Ελλάδα ξεκίνησε το 2020 με το δεξί με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη σταμάτησε εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών παγκοσμίως”, έσπευσε να επιτεθεί, με το γνωστό στυλ του, στον πρωθυπουργό.
- «Η Κομισιόν, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, σήμερα επιβεβαιώνει αυτό που επισημαίνουμε από τη πρώτη στιγμή: Ότι η Ελλάδα εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα είναι δυστυχώς η πρωταθλήτρια της Ευρώπης στην ύφεση και τις απολύσεις». (Θα έλεγε άραγε το ίδιο για τις δυσκολίες που περνάει η Ισπανία του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ και των φίλων του Podemos;)
Η προφανώς ποπουλίστικη και πολιτικάντικη αξιοποίηση, από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, των απρόσμενων δυσμενών συνθηκών που βιώνει η χώρα , επέτρεψε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τον κατηγορήσει ως «διχαστικό και λαϊκιστή που μένει ίδιος» καθώς «χαίρεται επειδή η Ελλάδα θα έχει φέτος ύφεση, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Ευρώπη – ύφεση που οφείλεται σε ένα απρόβλεπτο και πρωτοφανές γεγονός, την πανδημία του κορονοϊού».
Η θλιβερή τακτική Τσίπρα και η άγονη επιμονή Σταϊκούρα
Αλλά και η τακτική του υπουργείου Οικονομικών να “τσακώνεται” με την Κομισιόν, αμφισβητώντας τις εκτιμήσεις της, είναι τουλάχιστον άχαρη. Πέρα από το γεγονός ότι πολιτικά δεν έχει λόγο ο κ. Σταϊκούρας να μειώνει προκαταβολικά τις συνέπειες της κρίσης ( αν καταφέρει στο τέλος να έχει μικρότερη ύφεση από τις διεθνείς εκτιμήσεις, θα εμφανίζει την κυβέρνηση ότι κέρδισε το παιχνίδι, ενώ αν επιμένει σε μικρότερη ύφεση και διαψευστεί, θα τρέχει να απολογείται…) καλό θα ήταν να μη μας καθησυχάζει και να στραφεί στην οργάνωση της άμυνας της οικονομίας και τη θωράκιση της στις δυσμενέστερες πιθανές προοπτικές.
Γιατί εκείνο που απασχολεί έγκυρους αναλυτές (Καραμούζης) και μακροπρόθεσμα έχει μεγαλύτερη σημασία από το ποσοστό της μείωσης του ΑΕΠ, είναι “η προβλεπόμενη από την Κομισιόν μείωση των επενδύσεων 30% σε μια χώρα με το μεγαλύτερο χρέος, πολύ υψηλή ανεργία και κατάρρευση της αποταμίευσης”.