Εφορία: Περισσότερες δόσεις για νοικοκυριά - Μείωση προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις-αυτοαπασχολούμενους
Με περισσότερο από ανοικτό τον κίνδυνο της δημιουργίας μιας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση τρόπων που θα διευκολύνουν τους πολίτες για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους, χωρίς ταυτόχρονα, να διαφοροποιήσουν το δημοσιονομικό αποτύπωμα.
Σύμφωνα με όσα συζητώνται πίσω από τις κλειστές πόρτες του ΥΠΟΚ, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι όχι μονο οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που επλήγησαν άμεσα από την πανδημία, αλλά η συντριπτική πλειονότητα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία.
Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του Economico, εξετάζει τρία μέτρα :
- Tην αύξηση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα.Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει αντικατάσταση των τριών διμηνιαίων δόσεων με 6 ή 7 μηνιαίες δόσεις, ώστε η αποπληρωμή να μεγαλώσει το διάστημα της αποπληρωμή και να μειωθεί το ύψος των δόσεων. Κάτι τέτοιο θεωρείται εφικτό, καθώς δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, απλώς αλλάζει τον προγραμματισμό είσπραξης των εσόδων.
- Tη μείωση της προκαταβολής φόρου, με την οποία επιβαρύνονται επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο η προκαταβολή φόρου για τη χρήση του 2020 να μειωθεί από το 100% στο 50%. Ωστόσο, από αυτή την κίνηση ελάχιστοι θα ωφεληθούν, καθώς η κρίση στην οικονομία θα περιορίσει τις επιχειρήσεις που θα έχουν κέρδη το 2020.
- Εκτακτη ρύθμιση για τις οφειλές που δημιούργησαν ιδιώτες και επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας. Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ορίσει σε πόσες δόσεις θα πρέπει να αποπληρώσουν οι φορολογούμενοι τους φόρους, των οποίων η πληρωμή έχει ανασταλεί μέχρι και τον Αύγουστο. Το πιθανότερο σενάριο είναι να δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής των συγκεκριμένων οφειλών με δόσεις χωρίς τόκο.