Μέτρα-ανάσα για την επιστροφή της εστίασης στην νέα κανονικότητα - Νωρίτερα το άνοιγμα των καταστημάτων

Φοροελαφρύνσεις, όπως η μείωση στον ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στήριξη με κεφάλαιο κίνησης είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να πάρει η κυβέρνηση για την όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη επιστροφή του κλάδου της εστίασης στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μελετάται η επαναλειτουργία του κλάδου ει δυνατόν στις 25 Μαίου, εφόσον η επιδημιολογική καμπύλη του κορωνοϊού παραμείνει σε καθοδική τροχιά έως τις 20 Μαΐου, κάτι, πάντως, που δεν αναμένεται να αποσαφηνιστεί νωρίτερα από τις 15 Μαΐου. Και αυτό γιατί στις 11 Μαίου επανέρχονται σε κανονικούς ρυθμούς τόσο τα σχολεία αρχής γενομένης από την Γ’ Λυκείου, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του λιανεμπορίου, που αντιστοιχεί στο 25% της πραγματικής οικονομίας.

Βασικές γραμμές του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την εστίαση είναι πάντως οι εξής:

-Περισσότερα «τραπεζάκια έξω», χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών

-Μείωση των δημοτικών τελών για όσα καταστήματα αδυνατούν για πρακτικούς λόγους να αυξήσουν τα τραπεζοκαθίσματα.

-Τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων, διαφορετικών για τα τραπέζια των τεσσάρων και τα τραπέζια των δύο ατόμων, τουλάχιστον 1,60 μ.

-Να επιτρέπεται η χρήση τμήματος του εσωτερικού χώρου στο μπροστά μέρος του καταστήματος, που θα θεωρηθεί ημιυπαίθριος εφόσον «φύγει» η τζαμαρία. Το βάθος που θα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί, σχετίζεται με το άνοιγμα του καταστήματος μπροστά, ώστε να διασφαλίζεται φυσικός αερισμός και φωτισμός σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, καθώς δεν θα επιτρέπεται κλιματισμός.

-Τα μέτρα θα είναι προσωρινά και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο διάστημα, δηλαδή εν προκειμένω για τους θερινούς μήνες.

-Οι δήμοι χωρίς γραφειοκρατία από το υπουργείο ή έγκριση από την περιφέρεια, θα λαμβάνουν τις αποφάσεις για τα τραπεζοκαθίσματα και θα έχουν την ευθύνη της εφαρμογής με ευελιξία του νέου προσωρινού πλαισίου.

-Οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν και κλείσιμο ορισμένων δρόμων πχ από τις 8 το βράδυ, ώστε να τοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα και στο οδόστρωμα. Ήδη στη Θεσσαλονίκη ο κ.Ζέρβας εξετάζει την προσωρινή πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού Νίκης συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.

-Θα διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους, με 1,50 – 1,80 μ ελεύθερο χώρο για την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.