Ποια φορολογικά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση για επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων - Προς μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%
Σημερινές πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει σειρά παρεμβάσεων φορολογικού χαρακτήρα, προκειμένου να βοηθηθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας.
Όπως έγραψε το economico στις 16 Απριλίου, οι οικονομικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού θεωρούν – και εισηγούνται – την άμεση δράση για δημιουργία θετικού οικονομικού κλίματος στην οικονομία, όταν θα επαναδραστηριοποιηθούν οι επιχειρήσεις.
“Μοχλός” για τη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας είναι η διαμόρφωση νέου τοπίου στην αγορά με παρεμβάσεις στη φορολογία. Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων θα είναι ένα από τα βασικά συστατικά του μείγματος οικονομικής πολιτικής που προτίθεται να εφαρμόσει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να βάλει και πάλι σε τροχιά ανάκαμψης την οικονομία.
Οι παρεμβάσεις αυτές που τελούν υπό τελική ρύθμιση περιλαμβάνουν:
- τη μείωση του ποσοστού προκαταβολής φόρου για τα επιχειρηματικά κέρδη του 2020. Αν διατηρηθεί ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 100%, τότε οι επιχειρήσεις θα πνιγούν, καθώς η προηγούμενη χρονιά ήταν καλή από άποψη κερδοφορίας, ενώ η τρέχουσα είναι βαθιά υφεσιακή. Οι προτάσεις που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ προβλέπουν μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου ακόμη και κατά 50%
- τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή για τη χρήση 2020 από το 24% στο 20%
- την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της αξιοποίησης και χρήσης όλων των διαθέσιμων εργαλείων, όπως είναι οι εγγυήσεις δανείων και οι ειδικές δανειοδοτικές γραμμές
Επίσης οι πληττόμενοι εργοδότες τίθενται σε 5μηνη προστασία από μέτρα ρευστοποίησης της περιουσίας τους, προκειμένου να εξοφληθούν τα μη ρυθμισμένα χρέη τους προς τα ταμεία, σύμφωνα με υπουργική απόφαση του Γιάννη Βρούτση. Έτσι, αναστέλλονται έως τις 31 Αυγούστου 2020 τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και για χρέη από εισφορές μισθωτών.
Η απόφαση αυτή έχει αναδρομική ισχύ από την 26η Μαρτίου 2020. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από αυτήν, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) δεν θα πρέπει να προβεί σε καμία κίνηση αναγκαστικής είσπραξης των ασφαλιστικών οφειλών εργοδοτών, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στους πληττόμενους, λόγω κορωνοϊού, κλάδους της οικονομίας.
Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και μια σειρά λύσεων για την παροχή ελάφρυνσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος από ενοίκια λόγω του “κουρέματος” 40% των μισθωμάτων στο πλαίσιο των μέτρων ανακούφισης επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται από την κρίση.
Τα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:
- η απαλλαγή από τη φορολόγηση του μειωμένου εισοδήματος από ενοίκια που εισέπραξαν οι ιδιοκτήτες
- η έκπτωση φόρου ως ποσοστό του εισοδήματος που έχασαν ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω του “κουρέματος” των ενοικίων. Αυτό θα μπορούσε να γίνει από φέτος με βάση ειδική δήλωση που θα υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες στο taxisnet στην οποία θα αναγράψουν το ποσό των ενοικίων που έχασαν. Η έκπτωση φόρου θα είχε τη μορφή πίστωσης ενός ποσού το οποίο θα συμψηφιστεί με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις, όπως τον ΕΝΦΙΑ.