Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην ευάλωτη ελληνική οικονομία έχουν ως αποτέλεσμα οι S&P και DBRS να μην αναβαθμίσουν σήμερα την Ελλάδα, διακόπτοντας έτσι το πρόσφατο σερί αναβαθμίσεων, διατηρώντας την στο υφιστάμενο επίπεδο (‘BB-/B’) και επιπλέον μετατρέποντας την προοπτική της οικονομίας από “θετική” σε “σταθερή”.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της κίνησης της Fitch να μετατρέψει επίσης το outlook για το ελληνικό αξιόχρεο σε «σταθερό» από «θετικό» το βράδυ της Πέμπτης, γεγονός που αντανακλά το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των οίκων αξιολόγησης
- Το γεγονός ότι παραμένουν οι αξιολογήσεις στην προηγούμενη βαθμίδα ‘BB-/B’ οφείλεται, όπως σημειώνεται, στο ότι η κυβέρνηση έχει σημαντικά δημοσιονομικά περιθώρια ενόψει των επιπλοκών σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο από την κρίση του COVID-19 τα οποία υποστηρίζουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στα τρέχοντα επίπεδα”.
Η αξιολόγηση των οικονομιών που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα ανάκαμψης και τα συνολικά μέτρα στήριξης που θα εφαρμοστούν και όχι τις πρωτοφανείς και εξωγενείς επιπτώσεις των δύο μηνών που διήρκεσαν τα lockdown.
Στην ουσία οι Moody’ s, S&P, Fitch και DBRS δεν επιθυμούν να ρίξουν λάδι στη φωτιά και την ώρα που η παγκόσμια οικονομία βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση του αιώνα να αρχίσουν να υποβαθμίζουν «ανεξέλεγκτα» χώρες – βασιζόμενες δηλαδή στο δυσμενές σενάριο – και σε διάστημα λίγων μηνών να υποχρεωθούν να πάρουν πίσω τις υποβαθμίσεις αν επικρατήσει οποιοδήποτε σενάριο που θα είναι καλύτερο από το δυσμενές.
Πως αντιδρά η κυβέρνηση στις αξιολογήσεις
Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, «η ανάγνωση της έκθεσης του οίκου Fitch (ΣΣ. προφανώς και οι όμοιες των άλλων) δεν είναι αρνητική. Οι αγορές έχουν ήδη ενσωματώσει αυτές τις αναφορές, ενώ δεν επηρεάζεται η αγορά ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
»Οι οίκοι αξιολόγησης είναι υποχρεωμένοι να προβούν στη δημοσίευση των προγραμματισμένων εκτιμήσεων και εκθέσεών τους. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα πάντως, είναι σαφές ότι δεδομένων των συνθηκών αβεβαιότητας που επικρατούν λόγω της πανδημίας οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι έωλη. Αυτό που είναι χειροπιαστό είναι η πρόσφατη πετυχημένη έκδοση 7ετους ομολόγου, που επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία και την κυβερνητική πολιτική»
- Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την πορεία που θα πάρει η ελληνική οικονομία και αν θα συνεχίσει την τροχιά προς την επενδυτική βαθμίδα, έστω και με χαμηλότερη ταχύτητα λόγω της κρίσης
Η αβεβαιότητα οδηγεί την S&P Global Ratings στην αναθεώρηση
Με μια “λαδάτη” και μια “ξυδάτη” φράση η S&P Global Ratings επιβεβαιώνει την υφιστάμενη πιστοληπτική αξιολόγηση στο ‘BB-/B’. Ωστόσο, “λόγω της αβεβαιότητας για τη διάρκεια της πανδημίας και την συνεπαγόμενη οικονομική κρίση και τον πλήρη αντίκτυπο τους στην οικονομία”, αναθεωρεί το outlook της Ελλάδας σε σταθερό από θετικό.
- Τα καλά λόγια του διεθνούς Οίκου αναφέροναι “στη μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας να σταθεροποιήσει τα κρούσµατα ασθενειών και τα ποσοστά θνησιµότητας εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού“.
- Τα κακά μαντάτα: Η S&P Global Ratings προβλέπεισυρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 9% το 2020, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ περιμένει ανάκαμψη το 2021.
Σε «σταθερό» από «θετικό» υποβάθμισε το outlook και ο DBRS
Όπως σημειώνει η DBRS η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε στο lockdown με το χρονοδιάγραμμα και την ταχύτητα της εξόδου από την κατάσταση αυτή να παραμένουν αβέβαια.
Υπογραμμίζει πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση με την αντίδρασή της απέτρεψε τη μεγάλη διασπορά του ιού, ενώ για τα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν εκτιμά ότι μειώσουν το αντίκτυπο της κρίσης στην οικονομία της χώρας η οποίο όμως αναμένεται να συρρικνωθεί βίαια φέτος, δεδομένης και της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό και τις μεταφορές.
Σύμφωνα με την DBRS η ανάκαμψη το 2021 παραμένει αβέβαια.
Oxford Economics: στο 6% το 2020 η ύφεση της ελληνικής οικονομίας
Η Oxford Economics, σε έκθεσή της (Παρασκευή βράδυ) εκτιμά ότι λόγω των συνθηκών είναι απίθανη η αναβάθμιση της Ελλάδας στο κοντινό μέλλον.
Ο οίκος τοποθετεί την ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο 6% το 2020, πολύ χαμηλότερα από το 10% του ΔΝΤ, τονίζοντας ωστόσο ότι οι κίνδυνοι παραμένουν για ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
«Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης θα οδηγήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από το 5% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα εκτιναχθεί στο 186%. Όμως παρά τα ανησυχητικά στοιχεία, η μοναδική δομή του ελληνικού χρέους και τα μεγάλα ταμειακά της αποθέματα θα την βοηθήσουν να ανταπεξέλθει στις χρηματοδοτικές της ανάγκες, τουλάχιστον προς το παρόν», σημειώνει.
Παράλληλα, η αποδοχή από την ΕΚΤ των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας – τα οποία δεν έχουν Investment grade – αναμένεται να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των ομολόγων, μετριάζοντας έτσι μέρος των χρηματοδοτικών ανησυχιών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.