Τηλεδιάσκεψη ΕΕ: «Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε...»

Απορρίφθηκε η αλληλεγγύη του κοινού χρέους και οι επιδοτήσεις γίνονται κυρίως δάνεια από τον κοινό προϋπολογισμό της Κομισιόν σε… διάρκεια επτά χρόνων. Οι “Βόρειοι” έρριξαν τη μπάλα στην κερκίδα της Κομισιόν, η οποία παραδέχεται ότι δεν υπάρχει κοινή αντίδραση να διευρυνθούν οι ανισότητες στην ΕΕ.

Όπως ακριβώς είχε γράψει στο πρωινό ρεπορτάζ του, το Economico.gr, έτσι εξελίχθηκαν τα πράγματα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ. Η κατάληξή της είναι μια από τις γνωστές “σούπες” συμβιβασμού, που δεν προωθούν επί της ουσίας άμεσες λύσεις στις επείγουσες ανάγκες των οικονομιών που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας, αλλά παραπέμπουν σε διαδικασίες μέσω των χρονοβόρων διαδικασιών των υφιστάμενων μηχανισμών με αναλογικό κόστος των κρατών μελλών. “Τοο little too late” που είπε και η Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν όπως – όπως σε μια “πολιτική συμφωνία” καλώντας την Κομισιόν  να καταστρώσει ένα πλάνο, με βάση τις προτάσεις της, στηριγμένο κυρίως σε χρηματοδοτήσεις από τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το βάρος του οποίου επωμίζονται τα κράτη μέλη αναλογικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel , “οι ηγέτες θέλουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδέσει αυτό το σχέδιο ανάκαμψης με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για το διάστημα 2021-27.«Εκφράσαμε την ισχυρή βούλησή μας να προχωρήσουμε μαζί προς τα εμπρός», τόνισε σε μία πιρουέτα ευρωπαϊκής υποκρισίας.

  • Επί της ουσίας, απορρίπτεται η αλληλεγγύη του κοινού χρέους, με την έκδοση ευρω-ομολόγου και η όποια οικονομική ενίσχυση θα δωθεί στα πληττόμενα κράτη με τη μορφή πιστώσεων από τους υφιστάμενους μηχανισμούς, που θα ιδρύσουν προς αυτήν την κατεύθυνση ένα “Ταμείο Ανάκαμψης” χρηματοδοτούμενο από τον κοινό προϋπολογισμό.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε φέρεται να είπε στους ομολόγους του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισεκ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις (και όχι δάνεια) στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ».

Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι τέσσερις χώρες –Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία–διαφωνούν με αυτή την πρόταση χορήγησης βοήθειας μέσω επιδοτήσεων. Το «στρατόπεδο» των βόρειων χωρών, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του νέου Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, δήλωσε ότι συμφωνήσαμε πως η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών μας έρχεται σε πρώτη προτεραιότητα αλλά και να συνεργαστούμε για μια σταδιακή άρση των περιορισμών στις κινήσεις.
Στις δηλώσεις του μετά την Σύνοδο σημείωσε ότι έγινε αποδεκτό το πακέτο των 540 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στο Eurogroup προ ημερών και ζητήθηκε όλο το πακέτο να είναι ενεργό από την 1η Ιουνίου.
Συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης «ικανού μεγέθους» για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή κρίση. Η Κομισιόν αναλαμβάνει να κάνει την πρόταση για τη χρηματοδότησή του. Από την πλευρά του, το Eurogroup θα παρακολουθεί την κατάσταση.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Von Der Leyen παραδέχτηκε ότι αν δεν υπάρχει κοινή αντίδραση θα διευρυνθούν οι ανισότητες στην ΕΕ και τόνισε ότι θα γίνει ενδελεχής μελέτη της πρότασης. Σημείωσε ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος διαφέρει, καθώς κάποια κράτη μπορούν να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια από άλλα.
Όπως είπε η κρατική ενίσχυση αθροίζεται σε 1,8 τρισ. ευρώ, αλλά η κατανομή στις επιμέρους χώρες είναι ανισομερής. Δήλωσε ότι μόνο ένα εργαλείο μπορεί να βοηθήσει: Ο προϋπολογισμός της ΕΕ που θα συνδεθεί με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός 2021-27 πρέπει να ενισχυθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, σημείωσε.
Η Κομισιόν θα μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια και αυτά να μοιραστούν στις χώρες. Οι επενδύσεις θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρείς και να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων, συμπλήρωσε.

Η επικεφαλής της Κομισιόν παραδέχτηκε, ότι υπάρχουν διαφορές σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για το ποια πρέπει να είναι η ισορροπία μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων. Όλα θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν. Λόγια…

Πηγή: Economico.gr